En af Jens Heinemeyers absolutte topvine, hans "Grand Cru" om man vil.
Det er en vin fremstillet på druer fra en lille udvalgt parcel i overområdet "Assmanshauser Steil", et af Rheingaus bedste områder for Pinot/Spätburgunder, nær landsbyen Assmannshausen. Han kalder denne parcel Present, og laver kun selection fra parcellen i de år, han mener kvaliteten har Present-niveau. Alle øvrige år, bliver druerne i stedet anvendt i vinene Steil eller Phyllit.
Present er fremstillet på 100% Pinot Noir fra stokke beplantet i jordbund med rød skifer, lokalt også kaldt Phyllit.
Vinen har naturligvis tydelig Pinot-karakter, med en tiltalende og meget harmonisk, viskøs fornemmelse, samt et let spicy udtryk der giver associationer hen mod lidt varme sødmefulde krydderier. Dette er en ret kompakt vin, tæt, kompleks og med behov for tid til at folde sig ud for alvor. Dette er om nogen Jens Heinemeyers store kældervin.
Vinen er fremstillet ud fra organiske principper, dvs. ingen tilsætning af hverken gær, enzymer eller tilsætningsstoffer - og filosofien bag kalder Jens Heinemeyer for "lazy vinification"; kort sagt kun meget begrænset indblandning fra hans side.
Der er dermed også tale om en vin, der kommer så tæt på begrebet naturlig vin, som man reelt kan komme. Det er naturen og tiden der får lov at gøre arbejdet, det er en langsommelig proces, og derfor er det også en vin med en langsom modning og et stort lagringspotentiale. Vi taler op til 25 år fra høståret.
Vinen anbefales til fjerkræ, kalv, svinekød, eller såmænd bare til nydelse i store glas og tilbagelænet siddepostion.
94 point i Gastro september 2014:
"...Present er Gastros udvalgtes ældste vin og en af smagningens bedste. Let kamfer, moden pinotnæse med læder og roser, varm tranebærte og tørrede blade. Fimurlige grønne noter titter frem. Harmonsik smag, umiddelbart rar og cremet, men slutteligt med smertende mineralitet.
Heinemeyer laver naturvin, han kalder det kontrolleret inaktivitet. Mesterligt!"