JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Lichti & Astroh
Lichti & Astroh: nyt stjernskud i Pfalz


Lichti & Astroh
Nyt stjernskud i Pfalz
Lichti & Astroh er en ægte ”garagiste”, altså et mikrovineri, som først i 2023 begyndte at tappe vine under egen etikette. Det lille vinhus har til huse i landsbyen Herxheim am Berg som ligger imellem Leidstadt og Laumersheim i Pfalz i det sydvestlige Tyskland, ca. 70 km nord for grænsen til Frankrig og kun et par timers kørsel fra vindistriktet Alsace.
Bag vinhuset står ægteparret Freya Lichti og Alexander Strohschneider, som mødte hinanden da de begge arbejdede hos den anerkendte biodynamiske vinproducent Dr. Bürklin-Wolf, der har hovedsæde i landsbyen Wachenheim an der Weinstraβe, 11 km syd for Herxheim am Berg. Hos Dr. Bürklin-Wolf havde de begge biodynamikken som deres specifikke fagområde, hvorfor de dér fik opbygget en solid erfaring og lagt fundamentet til en fælles grundvision for vinfremstilling. De begyndte så småt at fremstille egne vine i 2018, hvor de fik lov at leje sig ind på Freyas forældres vingård (Weingut Lichti) og kunne begynde at eksperimentere med egne cuvéer. Til at begynde med, blev deres vine indlemmet som en serie i Weingut Lichtis produktportefølje under brandnavnet Lichti & Astroh. De efterfølgende år forfinede Freya og Alex deres teknikker og deres vine, indtil de i juni 2023 var klar til at tappe dem under eget navn.


For nuværende er der først og fremmest nærmest tale om en hobbyproduktion. De vine vi hjemtager, produceres i omfanget 600-1.300 flasker pr. type pr. årgang. Hvis man skal være lidt nøgtern, så giver den totale produktionsvolume reelt ikke kommerciel mening. Det er bare slet ikke dét, projektet handler om. Det er nemlig vinmæssige ambitioner, visioner for vinfremstilling og en dyb passion som er omdrejningspunktet.
Der bliver kun fremstillet ganske få flasker af hver vintype, og vi taler reelt helt ned til 1-2.000 flasker pr. vintype i flere tilfælde. Det betyder helt naturligt, at der er få flasker tilgængelige, og at vinene kun kommer til Danmark i et begrænset antal. Køber man vine fra Lichti & Astroh, kan man være forvisset om, at hver enkelt flaske nøje kurateret, at produktion har været håndholdt fra høst til aftapning, og at flasken gemmer på en virkelig autentisk vin med stor personlighed. Kvaliteten er høj, men prisen stadig yderst fornuftig. Og så er der tale om naturligt fremstillede vine, der er præcise og rene i udtrykket.
Alle vinene er spontangærede, ufiltrerede og kun tilsat lave mængder sulfitter, med andre ord lever de op til begrebet low-intervention wines. Fokus er på terroir og drue-udtryk, som Freya og Alex ønsker skal komme til udtryk så rent og autentisk som muligt. De hvide vine har blot Landwein-klassifikation, da der i nogle tilfælde kan være en smule uklarhed (vinene filtreres ikke) at spore i vinene, hvilket ikke er tilladt ift. klassifikationen. Dette betyder også, at Lichti & Astroh ikke kan sætte vinmarknavnene på etiketten, selvom vinene kommer fra helt specifikke vinmarker.
Bølge af unge ”vilde” winemakers
Når en vinelsker med udpræget kendskab til de tyske vinområder tænker på Pfalz, springer Mittelhaardt op top of mind. De klassiske Riesling-områder Wachenheim, Forst, Deidesheim, Ruppertsberg og Gimmeldingen står som lysende eksempler på Pfalz’ stjernehimmel. Berømte områder, som i høj grad er på historiske og veletablerede vinhuses hænder, og hvor priserne på en hektar jord er steget til himmels. Af den årsag søger mange nye fremadskuende winemakers i Pfalz mod andre områder, og bevæger man sig bare lidt længere nordpå til fx Leidstadt, erstattes de større, kendte navne på markpælene, af nye mere ukendte navne; den nye bølge af unge ”vilde” winemakers, hvis vine ofte findes på vinkortene rundt omkring på Berlins hipster-vinbarer og gourmetrestauranter blomstrer her. Området her er kendt for at lægge hus til nye visionære opkomlinge, og her hersker en særlig form for ”avantgardisme”; en bevægelse som Lichti & Astroh i høj grad er en del af.
Vinmarkerne i Leistadt i det nordvestlige Pfalz (lidt sydvest for Laumersheim), tæt på den franske grænse, er køligere end de mere klassiske lokationer i regionen. De er også højere beliggende, og deres eksponering er mere ujævn. Vinmarkerne er ofte på bakketoppene og nede i dalene, ikke på lange sydvendte skråninger. Og det er blandt andet hér, at man finder Lichti & Astrohs navn på nogle af markpælene. Her dyrkes Lichti & Astrohs riesling fra marker med gamle stokke beplantet tilbage i 1970-80’erne. Deres Spätburgunder kommer fra Laumersheim, som er kendt for netop Spätburgunder og ikke mindst den berømte mark ”Laumersheimer Kirschgarten”, hvorfra Lichti & Astrohs top-Spät kommer.
Power-couple med fælles vision og grøn tilgang til vinfremstilling
Freya Lichti
Freya Lichti er vokset op med vinen dybt i blodet, idet hun har trådt sine barnesko på forældrenes vingård, Weingut Lichti, i Laumersheim i Pfalz. Hun studerede International Management i Reutlingen og Reims, og tog derefter en kandidatgrad i vinhandel i Montpellier, hvorefter hun gennemførte praktikophold hos både Champagne Boizel og Reidemeister & Ulrichs i Bremen. Herefter gik hun ned af ”winemaker-stien”. Først fik hun en læreplads hos vinhuset Lebenshilfe Bad Dürkheim og senere hos Dr. Bürklin-Wolf. Hun tog eksamen i ønologi 2015 og fik derefter fast stilling hos Dr. Bürklin-Wolf, hvor hun frem til maj 2019 havde ansvar for implementering og håndtering af biodynamiske processer i markarbejdet. Det var under sin tid hos Dr. Bürklin-Wolf, at Freya og Alex Strohschneider lærte hinanden at kende og besluttede sig for at lave vin sammen.
Alexander Strohschneider
Alex Strohschneider voksede op i Schwäbisch Gmünd. Han studerede filosofi og kunsthistorie i Tübingen, hvor han droppede ud efter cirka fire år, og kastede sig i stedet ud i at dyrke sin store passion for madlavning og vinsmagning. Han kom senere i praktik som winemaker hos Jürgen Ellwanger, læste vitikultur og ønologi i Geisenheim og fik derefter praktikophold og jobs hos navnkundige producenter som Georg Breuer, Schloss Johannisberg, Paumanok Vineyards i USA og Bründlmayer i Østrig. I 2006 blev han teknisk driftsleder og kældermester hos Schlossweingut Graf Hardegg i Østrig, og fra 2010-2018 var han ansvarlig for mark-management hos Dr. Bürklin-Wolf.
Vi importerer:
- Riesling trocken (produktion: 1.300 flasker af årg. 2022)
- Riesling ”Kalkstein” trocken(produktion: 900 flasker af årg. 2022)
- Sylvaner ”Kalkstein” trocken (produktion: 600 flasker af årg. 2023)
- Spätburgunder trocken (produktion: 600 flasker af årg. 2021)
- Spätburgunder ”Kirschgarten” trocken (produktion: 1.300 flasker af årg. 2020)

