Vallana

Vallana er en traditionsrig vingård der ejes af Vallana familien. Vingården har siden 1787 produceret langtids lagret "Spanna", det lokale navn for Nebbiolo. I dag er der kommet nye kræfter til vinhuset, i form af næste generations vinmagere, der fører traditionerne videre. 

Vis som Gitter Liste

11 varer

pr. side

Vallana gennem tiderne

Vinkulturen i Alto Piemonte har spor tilbage til år 200 før år “0” og Vallana nævnes første gang i vinhistorien i 1787, hvor Canon Gaetano Perrucconi blev udnævnt butler for biskoppen af Novara. Den lokale præst ved byen Montalbano (ved Boca) deklarede at vinene fra netop Perrucconi’s ejendom var de bedste og skulle bruges til den meget krævende biskop. Da han dør i 1859 overtager en lidt fjern sviger-nevø Bernado Vallana ”den gamle” ejendommen og viderefører vintraditionen, men det var først da togtunnellen til Tyskland og Schweiz ”Simplon” tunnelen åbnede i 1905 at Bernardo og hans søn Antonio for alvor fik bragt vinene på markedet og var de første til at eksportere Spanna.

Bernardo Vallana havde en uovertruffen passion for vin og hans hjerte bankede i sær for den gode kvalitet uagtet om det var den lokal bord vin han lavede eller som det var hans anerkendte Spanna vine til lagring. Bernardo var ikke kompromisets mand når det kom til kvalitet på hans Spanna og selv i dag er vinene fra 50’erne og 60’erne stadig enestående friske og vedholdende. Barnardo var en rigtig vinpioner og kombinationen af hans passion og genialitet var grundstenene for udviklingen af egne vintekniker i jagten på den perfekte vin. Uanset hvor god en vin blev kunne den altid forbedres. Bernardo er ligeledes manden bag Cru inddelingen af forskellige marker som vi i dag kender som: Cinque Castelli, Campi Raudii, Riserva Catuli Ara, Montalbano, Traversagna med flere. Historien beretter at selv om Bernardo var den insisterende perfektionistiske vinmager så var det hans kone Marina som havde det sidste ord når det kom til flaskningen. Også deres datter Giuseppina beskrives som både en dygtig kunster og en virkelig god vinmager.

I 1980 gifter Giuseppina Vallana med en engelsklærer, Guy Fogarty. Guy var også udlært vinmager og dette i Bernardo Vallanas sidste leveår.  Sammen frembragte de elegante vine der, i en stadig mere borokratisk  verden, fandt vej frem til anmeldernes lister over de bedste vine i verden med et foreløbigt højdepunkt som nr. 45 på wines spectators top 100 i 1989. Guy døde i 1996 og vingården blev drevet stilfærdigt videre af Giuseppina Vallana med hjælpe af såvel hende mor og børnene. Grundet omstændighederne med Guys død trak Vallana sig fra de internationale markeder og slumrede lidt hen.

Nye vinde og tilbage mod fordoms styrke

Vallana tegnes I dag, stadig, af Giuseppina Vallana, men børnene som har uddannet sig indenfor vinens verden hvor Francis har en phd i vindyrkning og Marina har en filosofi baggrund, samt sommelier uddannelse i dag finder stor inspiration i at udfylde deres forfædres sko samt at bringe Vallana tilbage på toppen af Italiensk vin.