Toscana

Toscana er en region i det centrale Italien og strækker sig langs den vestlige kyst. Regionen kan inddeles i tre overordnede områder: det bjergrige Chianti i nord, det bakkede landskab i syd og det flade kystnære område. Den største drue her er Sangiovese, og området er kendt for vine som Brunello di Montalcino, Chianti Classico og Supertoscanerne, hvor Sangiovese får selskab af fine franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot mfl.

Vis som Gitter Liste

Varer 1-36 af 37

Faldende orden
Side
pr. side

Toscana vin

Toscana er blandt Italiens mest vigtige og populære vinregioner, og vinproduktionen af toscansk vin har været en integreret del af kulturen i årtusinder. Vinene herfra er ofte baseret på hoveddruen Sangiovese, som er egnens stolthed.

Hos Distinto kan du gå på opdagelse i vores store og varierede udvalg af italiensk vin fra Toscana.

 

Toscana er blandt de vigtigste vinregioner i verden

Toscana er sammen med Piemonte én af de mest berømte vinregioner i hele Italien - og i resten af verden. Vinregionen er bedst kendt for verdensklasse rødvin som Brunello di Montalcino og Chianti Classico, men du kan også få supertoscanere, der er betegnelsen for en kultvin, som er produceret på en druesammensætning af internationale druer frem for de lokale sorter, der er klassiske for producenterne i Toscana.

Toscana er beliggende langs det centrale Italiens vestlige kyst og er kendt i hele verden for sin lange og stolte vintradition. De klassiske vinregioner Chianti og Brunello er blandt de mest aktive i Italien, mens kystområdet Bolgheri er hjemsted for nogle af de førnævnte supertoscanere. Området har gennem de seneste 30 år gennemgået en stor renæssance.

Geografisk er Toscana et stort område og byder derfor på en bred variation, når det kommer til klima, jordbund og producenter. Toscana er delt op i mange DOC og DOCG-områder, hvor de mest kendte er Brunello di Montalcino, Chianti og Vino Nobile di Montepulciano, hvor Sangiovese-druen er dominerende.

 

Sangiovese er den dominerende druesort i toscansk vin

Sangiovese er den altdominerende druesort i Toscana, og den er karakteriseret ved sit høje indhold af syre. Der findes også andre sorter, som anvendes i vin fra Toscana - eksempelvis Merlot, Syrah, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Sidstnævnte giver en rødvin med intensitet og struktur, når den blandes med Sangiovese.

Cabernet Franc er en mindre kendt søsterdrue til Cabernet Sauvignon, mens Merlot er en drue, der fungerer som et blødere modstykke til den lettere, ranke Sangiovese-drue og dermed bidrager til en behagelig sødme og fylde. Syrah er en blå drue, som skaber fyldig, krydret vin med god syre og noter af mørk frugt.

Herudover findes der et stort udvalg af lokale sorter, som udelukkende dyrkes i Toscana som eksempelvis Canaiolo, Colorino og Malvasia Nera. Toscana er dog ikke kun kendt for deres rødvin. Der produceres også hvidvin i området, som hovedsageligt består af hvidvinsdruer som Trebbiano, Malvasia, Vermentino og Vernaccia.

Supertoscaneren trodser vinlovgivningen

Supertoscanere stammer ikke overraskende fra Toscana, og er betegnelsen for en blandingsvin, der opstod i 1970'erne, som modreaktion på strenge regler og love. Vinene er fremstillet af Sangiovese blandet med internationale druesorter som eksempelvis Cabernet Sauvignon eller Merlot.

Den følger derfor ikke den strenge toscanske vinlovgivning og kan ikke kategoriseres som en DOCG-vin, der ellers klassificerer de fineste og store vine fra Italien - som for eksempel Barolo og Brunello. Derimod kan en supertoscaner være klassificeret med IGT, der står for indicazione geografica tipica, som egentlig er den laveste klassificering - dog over VdT, som er betegnelsen for bordvin eller vino da tavola.

IGT blev indført på baggrund af en revidering af vinloven i 1992. Loven var et forsøg på at ændre det faktum, at nogle af landets bedste vine var klassificeret under en regional appellation, sammen med vine med markant lavere niveau. Helt konkret var det supertoscaneren Sassicaia, som var den egentlige årsag til, at loven blev ændret.

Intentionen bag supertoscaneren var at trodse de bureaukratiske regler og skabe en international kvalitetsvin ved at tilsætte franske druesorter til den lokale, italienske Sangiovese. Den blev hurtigt en stor international succes og et symbol på en innovativ og nyskabende vinstil, der i dag rummer nogle af de dyreste vine fra Toscana.

 

De første supertoscaneres kommercielle succes

Der er enighed om, at Toscana-vinen Tignanello er den første berømte supertoscaner. Den blev skabt i 1971 af den adelige vinfamilie Antinori, som har produceret vin i mere end 26 generationer over 600 år. I dag består Tignanello af omkring 80 % Sangiovese, 15 % Cabernet Sauvignon og 5 % Cabernet Franc.

Efter Tignanello fulgte Solaia-vinen, som også er produceret af Antinori-familien. Solaia gør på mange måder det modsatte af Tignanello, da den er hovedsageligt baseret på Cabernet Sauvignon med støtte fra Cabernet Franc og Sangiovese. De to sidstnævnte druer kun udgør omkring 20 % af vinen.

Mange vinproducenter havde på daværende tidspunkt forsøgt sig med toscanske vine kombineret med franske druer, men det var vinene fra Antinori, der fik et internationalt gennembrud og banede vejen for den kommercielle succes. Vinene blev tildelt høje points og en langt højere pris end de Toscana-vine, som er fremstillet på baggrund af den stramme vinlovgivning.

 

Køb Toscana-vin hos Distinto

Hos Distinto finder du altid et stort og varieret udvalg af vin fra Toscana. Vi opdaterer løbende udvalget med autentiske vine, som repræsenterer området på bedst mulig vis. Sortimentet byder på et varieret udvalg af kendt rødvin - eksempelvis Brunello di Montalcino, Chianti Classico og en række supertoscanere, der står klar til at forkæle dine smagsløg.