Italien

Italiensk rødvin er anerkendt og beundret, som nogle af de absolut bedste vine på den nordlige halvkugle. Støvlelandet byder på nogle af de mest berømte vine og vindistrikter i hele verden, som f.eks. Barolo fra Piemonte og Brunello di Montalcino fra Toscana. Hos Distinto finder du et stort udvalg af de bedste italienske vine fra førende producenter.

Vis som Gitter Liste

Varer 1-36 af 184

Side
pr. side

Italiensk rødvin

Italiensk rødvin er anerkendt og beundret, som nogle af de absolut bedste vine på den nordlige halvkugle.

Støvlelandet byder på nogle af de mest berømte vine og vindistrikter i hele verden, som f.eks. Barolo fra Piemonte og Brunello di Montalcino fra Toscana.

Hos Distinto finder du et stort udvalg af de bedste italienske vine fra førende producenter.

 

Italienske rødvine byder på noget for enhver smag

Italien har en lang historie for at producere en lang række af store og flotte rødvine, og det er med god grund, at italiensk vin har fået et solidt fodfæste hos mange vinentusiaster.

Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark er begejstrede for italienske vine, som er den mest importerede vin herhjemme.

De store geografiske forskelle rent klimatisk byder på højdeforskelle og diversificerede mikroklimaer, hvilket skaber den store alsidighed og mineralske rigdom i vin fra Italien.

I de kølige og nordlige vinregioner kan du opleve fantastiske, syrerige og elegante vintyper, mens de varme, solrige regioner i syd er perfekte til frugtintense, kraftigere rødvine.

Piemonte i Norditalien er kendte for den eftertragtede Barolo, som fremstilles på druen Nebbiolo. Rødvinene fra Barolo og Barbaresco er blandt Italiens meste berømte varemærker.

Bevæger vi os længere mod øst i det nordlige Italien, møder vi Veneto, som er placeret øst for Gardasøen, og er et af de mest kendte vindistrikter i støvlelandet.

Området er bedst kendt for deres Amarone della Valpolicella, Valpolicella Ripasso og ’almindelig’ Valpolicella, som alle har Corvina som den dominerende druetype.

Toscana, som er beliggende i det centrale Italien, står for både mere simple, madvenlige vine som f.eks. Chianti Classico og mere højt profilerede og komplekse rødvine som f.eks. Brunello di Montalcino. Begge vine er baseret på druen Sangiovese.

Ej at forglemme Sicilien i syd, hvor vulkanen Etna tilfører undergrunden en kompleks mineralitet, som i kombination med højtbeliggende vinmarker og et solrigt klima, giver en vinoplevelse i særklasse.

 

Italiensk vin har udviklet sig gennem årtusinder

De gamle romere har haft stor indflydelse på, hvordan Italiens rødvinsproduktion er i dag.

Gennem tusinder af år har de mange producenter innoveret og forbedret teknikkerne bag vinproduktion ved blandt andet at klassificere druesorter i forhold til klima og udbytte.

Romerne var blandt andet frontløbere i forhold til ældning af vin.

Italien har mere end 20 vinregioner med differentierede klimaforhold, og landets rødvine byder derfor på en stor variation.

Her er både køligt og varmt klima, og udover de store temperaturforskelle fra nord til syd, byder landet også på stor variation i forhold til bjerge, bakker, landskab og jordbund.

Alle er faktorer, som bidrager til det alsidige og spændende udvalg af italiensk vin, som afhænger af, hvilken region druerne er dyrket i.

Samtidig er der stor forskel på de enkelte druesorter.

Lige fra de internationale druesorter Primitivo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir til de mere lokale druesorter som Dolcetto, Aglianico, Montepulciano og Nerello Mascalese.

 

Hvorfor skal du drikke italiensk rødvin?

Italiensk vin har meget at byde på, og når først, at du har fået smag for støvlelandets vinkartotek, er det vanskeligt at vende tilbage.

I det nordlige Italien varierer vejrforholdene fra år til år, og det giver forskellige smagsnuancer til de enkelte druesorter. Det er samtidig med til at give vinene en nerve og intensitet, som er værd at stræbe efter. Jordbunden er her fyldt med salte og mineraler, som sørger for at vinranken får al den næring den skal bruge.

I det sydlige Italien er det subtropiske klima mere konstant, og derfor kan du forvente en mere ensartet vin fra år til år. Der vil dog være enkelte mikroklimatiske undtagelser, da vinmarker kan ligge i højden, og helt ud til havet. Generelt er havet dog med til at udjævne forskellen mellem temperaturen om dagen. Det er godt for druernes modning, da ekstremer i både varme og kulde, kan forhindre optimal modning.

 

Derfor bør du drikke italiensk rødvin:

  • De norditalienske vine er elegante, unikke og har en kompleks smag. Både smag og garvesyre varierer fra år til år afhængigt af vejrforholdene, hvilket skaber store forskelle i årgangene og en nerve og intensitet i vinene.
  • Italien har mere end 20 vinregioner, som hver især har forskelligt klima - og det resulterer i et utroligt varieret udvalg, der både byder på alt fra søde og frugtige rødvine til kraftigere og intense rødvine.
  • Italien er det land i verden, som eksporterer mest vin og er derudover et historisk vinland. Derfor er udvalget stort, og du kan finde flasker i mange forskellige kvaliteter og prisniveauer, så der er noget for enhver smag og ethvert budget.
  • Vi er vilde med Italiensk mad herhjemme, så derfor er det oplagt at prøve vinene fra Støvlelandet, når du laver din næste ragú a la bolognese eller osso bucco a la milanese.

 

Italien er blandt de største vinproducerende lande i verden

Sammen med Frankrig er Italien det største vinproducerende land i verden. Italien er desuden det land i verden, som eksporterer mest vin.

Landet strækker sig over 1.200 kilometer og 10 breddegrader. Derfor kan klimaet ikke beskrives under ét, da landet inddeles i tre zoner: Norditalien, Syditalien og Centralitalien.

Jo længere sydpå vi bevæger os, desto højere bliver temperaturen.

De bedste italienske rødvine stammer fra bjergområderne, hvor vinstokkene enten gror i højden eller på skråninger.

Dette gør sig i særdeleshed gældende i Piemonte, Toscana og Friuli, som alle er beliggende i Italiens nordlige del.

Mens der i Norditalien er fastlandsklima, er Central- og Syditalien præget af et subtropisk klima.

De største italienske druesorter modner sent og kræver derfor et tidligt forår samt en lang og vedvarende sommer, så de modner fuldt og mister deres tannin og syre.

Det kræver, at vinmarkerne udvælges med omhu, samt at træningssystemerne optimeres til kvalitet, så druen hverken under- eller overmodnes.

Sådan opbevarer du bedst italiensk rødvin

Det er vigtigt, at du opbevarer vin korrekt, hvis du skal have mest muligt ud af den.

Du bør som udgangspunkt opbevare vin ved kølige temperaturer på mellem 12-14 grader.

Den ideelle løsning til opbevaring af rødvin er i et vinkøleskab, hvor vinen hverken får træk, sollys eller udsættes for varierende temperatur.

En kælder er også velegnet til opbevaring af rødvin, men det er vigtigt, at der er en konstant temperatur og mørke, så vinen ikke udsættes for sollys.

En almindelig kælder med en let forhøjet fugtighed er et fint sted til opbevaring af italiensk vin over længere perioder.

Har du hverken et vinkøleskab eller en kælder, som egner sig til opbevaring af dine flasker, kan du tage et almindeligt klædeskab i brug, da der er mørkt og en ensartet temperatur.

Det er generelt en dårlig idé at opbevare vin i køkkenet, da der er store temperaturudsving, som på sigt ødelægger vinen.

 

Tre gode råd til opbevaring af rødvin fra Italien:

  • Den rigtige temperatur: Italiensk vin har - ligesom det meste vin - bedst af en nogenlunde stabil temperatur, og den udvikler sig bedst ved en temperatur på omkring 12-14 grader. Hvis temperaturen er lavere, går udviklingen langsomt, og er temperaturen højere, vil udviklingen ske for hurtigt og i værste tilfælde vil vinen blive dårlig.
  • Ingen udsving i temperaturen: Italiensk rødvin – og al anden rødvin for den sags skyld – har ikke godt af udsving i temperaturen. Du bør derfor aldrig opbevare dine rødvine over længere tid i køkkenet, da madlavning og udluftning får temperaturen til at variere meget.
  • Vin skal opbevares i mørke: Rødvin skal opbevares i mørke, da lys under opbevaring svækker kvaliteten. Derfor er både et vinkøleskab, en vinkælder og et klædeskab optimale til opbevaring af rødvin, da manglen på lys i kombination med den stabile temperatur sikrer optimale forhold.
  • Fugtigheden er ikke så væsentlig: Hvis ikke vinen skal opbevares i mange år, skal du ikke bekymre dig så meget om fugtigheden. Det kan dog være væsentligt at opbevare vinen ved en forhøjet fugtighed, da korkproppen ellers risikerer at blive for tør eller fugtig. Du kan med fordel benytte dig af et såkaldt hygrometer, hvis du vil holde styr på temperatur og luftfugtighed.

 

Garvesyre i norditaliensk rødvin

Italiensk vin, som stammer fra den nordlige del af landet, har mere garvesyre end den rødvin, som stammer fra det sydlige Italien.

Det skyldes, at druerne ikke får lige så meget sol i det koldere, nordlige klima. Garvesyren er med til at udtørre og garve mundhulen, hvilket sætter gang i spytproduktionen.

Garvesyren stammer fra druens kerner, stilke og skaller, som kommer i kontakt med druesaften i forbindelse med produktionen. Under den del af processen, kaldet maceration.

Den er med til at give den italienske rødvin sin struktur. Vine som Barolo og Barbaresco er fremstillet af Nebbiolo-druen, som har et højt indhold af garvesyre.

Italiensk rødvin med et højt indhold af garvesyre udtørrer gummerne og svælget, da munden bliver garvet.

Derfor egner garvesyreholdige rødvine sig godt til rødt kød, da garvesyren angriber kødets proteiner, som blødgører de skarpe tanniner.

Dermed kommer rødvinen til at virke blødere, end den er.

 

5 italienske druesorter, du formentlig kender

Italien har omkring 400 anerkendte druesorter samt flere ukendte og lokale druer.

De fleste italienske druesorter anvendes derfor ikke internationalt med undtagelse af eksempelvis Sangiovese, Primitivo og Nebbiolo, som går igen i rødvine fra hele verden.

Der er derfor stor forskel på italienske rødvine afhængigt af druesorter og vinregion.

Der bliver produceret mange forskellige lokale vine og vinsorter.

Mange vinproducenter fokuserer på de mindre kendte druer, så de skiller sig ud og kendetegner det specifikke område, som de er dyrket i.

Du kan derfor finde et stort udvalg af italienske rødvine med forskelligartede aromaer og smagsnuancer.

 

Sangiovese

Sangiovese er den mest udbredte druesort i Italien.

Italiensk rødvin, som fremstilles på Sangiovese-druer, har et højt indhold af garvesyre, og de passer derfor godt til proteinholdig mad.

Druesorten anvendes blandt andet til Chianti og Brunello-vine, og Sangiovese-baseret vin er en god, alsidig madvin, der går særligt godt til retter med svinekød. Det kunne være saltimbocca eller en ægte ragú a la bolognese. Druen har nemlig de vegetale noter med, som gør at den kan håndtere retter med tomat og gerne krydret med urter som timian, rosmarin og salvie.

 

Barbera

Barbera-druen er sammen med Sangiovese den mest udbredte druesort til italiensk rødvin. 

Den er kendetegnet ved at have et højt indhold af syre, men et lavt indhold af garvesyre. 

Generelt er druen ung, frisk og frugtig, og du finder både kvalitetsvine og hverdagsvine, som er baseret på Barbera-druen

Den går godt til klassiske italienske pastaretter og risotto, men den egner sig også til eksempelvis lyst fjerkræ.

 

Nebbiolo

Nebbiolo-druen findes i et afgrænset område i regionen Piemonte omkring byen Alba.

Druen har en høj karakterstyrke, anses som værende af høj kvalitet og anvendes til både Barolo og Barbaresco. Der findes dog også den mere prisvenlige Langhe Nebbiolo, som de fleste producenter har en version af.

Nebbiolo modnes sent og har en koncentration af garvesyre samt noter af lyse røde bær, rose, lakrids, tobak og kamfertræ.

 

Primitivo

Denne drue kaldes Zinfandel i USA. Det er genetisk den samme drue. Der kan dog udvikles variationer, hvis en drue har været stået mange år i samme klima, hvor den vil tilpasse sig og ændre lidt karakteristika på baggrund af klima og topografi.

Rødvin, som fremstilles på Primitivo-druer, er krydret i smagen og har ofte en høj alkoholprocent.

Primitivo-vine har en frugtsødme, som gør, at den egner sig godt til dansk julemad, simremad og andre tunge retter.

 

Corvina

Corvina-druen er en af hoveddruerne i Veneto, nærmere bestemt Valpolicella, og derfor også den dominerende drue i Amarone og Ripasso-vine.

Corvina indgår ofte i et blend sammen med Rondinella-druen.

Den er tykskindet, og den egner sig perfekt til Passito-vine. Læs mere om Passito-vine i afsnittet om Valpolicella.

Her tørrer man druerne efter høsten, så de mister noget af saften.

Den tilbageværende saft bliver således utroligt koncentreret med sukker, hvilket skaber en alkoholtung og kraftig vin med komplekse noter af blandt andet tørret frugt.

 

Stort udvalg af italiensk rødvin hos Distinto

Interessen for italiensk vin er stor, og det samme gælder for efterspørgslen.

Sortimentet af italienske rødvine er større end de fleste andre vinlande, og udvalget byder på alt fra rødvine fra de mest populære vindistrikter samt vin fra mindre kendte vinområder fremstillet på ukendte druesorter.

Hos Distinto finder du altid et stort udvalg af italiensk rødvin. 

Vi har både de klassiske kvalitetsvine fra Barbaresco og Barolo, men også rødvine fra Sicilien dyrket i den vulkanske jord, der befinder sig omkring Etna.

Udvalget af italienske rødvine er stort, og der er noget for enhver smag, uanset om du er til søde eller tørre vine.