Valpolicella

Valpolicella er en vinregion i Verona-provinsen, som er en del af Veneto-området, og ligger øst for Garda-søen. Røde vine med navnet Valpolicella, er oftest lavet på druesorterne Corvina, Rondinella og Molinara. Valpolicella er kendt for sine Amarone della Valpolicella og Valpolicella Ripasso vine, lavet med teknikken appassimento, hvor druerne tørres på tørrelofter, inden de bliver knust og lavet til vin.

Vis som Gitter Liste

13 varer

Faldende orden
pr. side

Valpolicella

Valpolicella er navnet på en vinregion, som er beliggende i Verona-provinsen i Norditalien.

Verona er en del af Veneto-området, som ligger øst for Gardasøen.

Navnet Valpolicella stammer fra latin, hvor ‘val poly cella’ kan oversættes til ‘dalen med de mange kældre’.

Hos Distinto finder du altid et stort udvalg af italiensk rødvin fra Valpolicella.

Rødvin fra Valpolicella kan inddeles i fire forskellige vintyper:

  • Almindelig Valpolicella-vin
  • Valpolicella Superiore
  • Valpolicella Ripasso
  • Amarone della Valpolicella

En Valpolicella-vin har typisk en dejlig smag af frugtig kirsebær, hindbær, vanilje, chokolade og blommer, der gør vinen velegnet til hverdagsretter som indeholder pasta, ost og kød.

Regionen er kendt for sine Amarone- og Ripasso-rødvine, som er fremstillet med teknikken Appassimento - en teknik, hvor druerne tørres, hvorefter de knuses og laves til vin.

Valpolicella består primært af Corvina-druer

Almindelig Valpolicella er en blandingsvin, som primært produceres af druerne Corvina eller Corvinone, der giver vinene en velafbalanceret smag, krop og fylde.

Herudover anvendes også Rondinella og Molinara, som henholdsvis bidrager med farve, struktur og en sød aroma, samt let bitterhed og syre.

Sidst, men ikke mindst, så anvendes også andre ikke-aromatiske, lokale druer i produktionen.

Sammensætningen af druer og aromaer gør, at Valpolicella-vin ofte sammenlignes med vin fra Bardolino.

Der er dog stor forskel på de to vintyper, når det kommer til dybde, kraft og lagringspotentiale.

Valpolicella strækker sig over et imponerende smagsspektrum, som ikke kan matches af Bardolino.

Rondinella var særdeles populær i 1960’erne og 1970’erne, hvor den noget bitre drue gav et generøst udbytte.

Corvina betragtes generelt som den fineste drue i Valpolicella-produktionen, og den er da også den mest traditionelle i vinen.

Druerne er eftertragtet grundet sin høje kvalitet, moden frugt og fantastiske smagsegenskaber.

Corvinone blev først anerkendt som sin egen druesort i 1993.

Tidligere blev den betragtet som en mutation af Corvina-druen.

I 2010 blev de officielle regler for distriktet opdateret, så Corvina nu skal udgøre mellem 45 og 95 procent af vin fra Valpolicella-dalen.

Det er imidlertid tilladt, at Corvinone kan underordne sig Corvina - dog med et maksimum på 50 procent af blandingen og produktionen.

 

 

Valpolicella er blandt de mest berømte vinområder

Valpolicella-dalen er det absolut mest berømte rødvinsdistrikt i Norditalien.

Det er ikke svært at forstå, da både den let-drikkelige Valpolicella og det intense, kraftfulde modstykket, Amarone, stammer fra regionen.

Området er domineret af en række daler med vandløb, som løber fra nord mod syd.

På de varmere og mere veldrænede skråninger producerer Corvina-druen vin med mere krop, end der traditionelt forventes af Valpolicella.

Det forklarer de store udsving i kvaliteten mellem almindelige Valpolicella-vin fra sletterne og Amarone-vin fra bakkerne i den traditionelle Classico-zone.

Hvad er Valpolicella Ripasso?

Ripasso, som også kaldes for mini Amarone, er en produktionsmetode, som stammer fra Veneto-området i Italien.

Produktionen går ud på, at man hælder rødvin fra Valpolicella over drueskallerne, som har været anvendt til produktion af blandt andet Amarone-rødvin.

Når Valpolicella-mosten har passeret Amarone-mosten, tilføres der sukker, som sætter gang i en gæringsproces.

Dermed bliver Valpolicella-mosten mere koncentreret og opnår en højere alkoholprocent end traditionel Valpolicella-vin.

Produktionen har været anvendt i mange år, men den blev først en del af den officielle DOC-vinlovgivning i 2007.

Det betyder, at der i dag er klare regler, som dikterer, hvordan Ripasso-vine skal produceres.

Druesorterne i en Ripasso-vin er typisk en blanding af Corvina, Corvinone og Rondinella.

Dog vælger nogle producenter at tilføje andre druer, men ifølge de officielle regler må en Ripasso-vin maksimalt bestå af 15 procent andre druesorter.

Resultatet er en koncentreret og kraftig vin med en smule søde og mørk farve, som minder en smule om en flot Amarone.

Køb Valpolicella hos Distinto

Hos Distinto har vi altid et nøje sammensat udvalg af Valpolicella-vine i verdensklasse.

Du finder både Valpolicella, Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso, Amarone og Recioto i vores sortiment af hverdagsvin og kvalitetsvin - og vi får løbende nye varianter hjem.

Fælles for alle vores Valpolicella-vine er, at de stammer fra producenter, som vi personligt anbefaler og kan stå inde for.