Alessandro Moris Brunello normale repræsenterer et af de reneste og mest klassiske udtryk af ægte Brunello di Montalcino.
Det er en klassisk, elegant top-Brunello fremstillet på 100% Sangiovese Grosso fra Il Marronetos mark på nordøst-siden af Montalcino-højen, en mark beliggende i ca. 350-400 meters højde med en sandholdig, mineralsk og havfossil-præget jordbund.
Vinifikationen finder sted i ståltank, helt uden temperaturregulering. Straks efter druernes ankomst i gæringstankene, begynder Alessandro Mori at udføre kontinuerlig pump over, som han fortsætter i to dage. Dette udløser en kickstart af den spontane gæring, og i løbet af blot 5-6 timer har mosten opnået en gæringstemperatur på ca. 33-34º C. Denne hurtige, og forholdsvis eksplosive, gæring varer blot ca. 12 dage, hvorefter den alkoholiske gæring er tilendebragt. Herefter presses cap'en hårdt ned for at udtrække syre i ren form. Skindet skilles dernæst fra den færdigfermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles på store gamle fade. På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i i alt 39 måneder, inden sammenstikning og aftapning samt yderligere lagring på flaske. Hele processen er indbegrebet af "naturalisme"; vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, avanceret teknologisk udstyr, filtrering eller andet. Denne Brunello di Montalcino er således fremstillet efter helt old-school, low-tech metoder, og er dermed et af de mest rene udtryk man kan finde af Sangiovese Grosso.
Kort sagt: Vinen til den ægte Brunello-aficionado.
Eric Guido, Vinous.com, om årgang 2020:
"The 2020 Brunello di Montalcino is an understated beauty, slowly emerging with a delicate blend of rose petals, fresh mint, crushed rocks and vividly ripe black cherries. It hovers across the palate, lifted and finessed yet spry, with ripe red berry fruits and hints of lavender, taking on a liquid floral concentration toward the close. Pleasantly chewy and long, the 2020 leaves the senses stained i primary concentration, with a tinge bitter cranberry and pretty inner florals that resonate over a bed of clasically dry tannins. This is more concentrated and intense yet wonderfully balanced rendition of Il Marronetos Brunello. 96 points."
Parker: 96 points.