På lager
Graziano Prà

Prà, Soave Classico "Colle Sant'Antonio" 2020

2020

Stor og kompleks Soave på 100% Garganega fra vulkansk jord. Stramt allokeret - kun få flasker kommer til Danmark.

Pris
399,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Graziano Prà, Soave Classico "Colle Sant'Antonio" 2020

Prà Soave “Colle Sant’Antonio” er en hvidvinsperle fra Veneto, fremstillet af vinhuset Graziano Prà i Monteforte d’Alpone, i hjertet af Soave Classico. Denne store og komplekse hvidvin består udelukkende af Garganega-druen, og markerne der leverer druerne, er gamle - typisk mellem 30 og 70 år - hvilket giver dybde og kompleksitet. Vinmarkerne ligger i en højde på 150-250 meter over havet på vulkansk jord, hvilket bidrager til en tydelig mineralitet i vinen. Jordbunden er præget af sorte vulkanske basalter, som forener varme og afkøling på druerne — især via køligere nætter — og dermed hjælper med at bevare friskhed og aromatisk præcision.

En af de særlige produktionsmetoder, der adskiller Colle Sant’Antonio, er taglio del tralcio (skæring af vinplantens skud) i begyndelsen af september, hvorefter druerne får lov at tørre i ca. en måned på vinstokkene inden høst, som typisk finder sted midt i oktober. Denne delvise tørringsproces øger druernes koncentration af sukker, aroma og tannin uden at miste Garganegas karakteristiske friskhed. 

Vinifikationen er omhyggelig: druerne afstilkes og presses meget blidt (“diraspapigiatura e pressatura soffice”), så de sarte frugttoner bevares. Gæringen foregår ved moderat lav temperatur (omkring 13-18 °C), hvilket hjælper med at bevare de primære frugtnoter, hvorefter vinen modnes i store franske egetræsfade af Allier-eg, typisk omkring 30 hektoliter størrelse, i ca. 18 måneder.

Når man smager Prà Colle Sant’Antonio, møder man en vin med dyb intens let gylden nuance, skinnende og med livlig klarhed. I næsen træder modne, gule frugter frem - fersken, abrikos - side om side med eksotiske noter såsom ananas, samt let strejf af varme krydderier som kanel og frisk vanilje, og noter af blomster og honning (acacie og kastanje). Der er også subtile tertiære elementer, især fra egetræslagringen, såsom tobak, ristede mandler og karamelliseret frugt. De er meget diskrete, men får lidt mere betoning efterhånden som vinen lagres.

I munden er vinen rig og fyldig, med en varm karakter, men uden at være tung. Der er en flot balanceret syre, som skaber friskhed og giver vinen nerve og struktur. Den har en bemærkelsesværdig længde - aromatiske og smagsmæssige lag, der glider over i hinanden: fra den indledende frugt og sødbitter nuance til noter af kandiseret abrikos og ristede mandler mod slutningen. Eftersmagen bærer præg af både honning, vanilje og en smule fad, med mandel (især ristet mandel) som en fin afrunding.

Dette er en vin, der bestemt tåler lagring - over flere år vil vinen modnes, hvor de tertiære noter vil blive stærkere, men syren fortsat bevares, hvilket giver kompleksitet og elegance.

Som ledsager til mad fungerer Colle Sant’Antonio glimrende med klassiske retter fra Veneto: fx fegato alla veneziana, baccalà alla vicentina, men også med retter med trøffelæg, med modne og blå oste eller med retter, hvor lidt fedme og krydderi kan møde vinens balance og kompleksitet.

Detaljer
LandItalien
OmrådeSoave, Veneto
ProducentGraziano Prà
Årgang2020
DruesortGarganega
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol13%
Lagring18 måneder på store 30 hektoliters fade af Allier-eg.
ØkologiskJa

Graziano Prà

Naturlige og rene Soave- og Valpolicella-vine

Azienda Agricola Prà, ledet af Graziano Prà siden begyndelsen af 1980’erne, ligger i hjertet af Soave Classico omkring Monteforte d’Alpone, hvor sorten Garganega trives på ældgamle vulkanske jordbunde. Prà ejer cirka 30 hektar vinmarker i Soave og yderligere omkring 7–8 hektar i Valpolicella, og han var tidligt ude med økologisk dyrkning og fokus på enkeltmarksvine.

Druerne bliver udelukkende håndhøstet, og Prà er af pionererne i at skabe cru-Soave - sådan som han har gjort med Monte Grande, Staforte og Colle Sant’Antonio - før det blev almindelig praksis i appellationen.

Jordbunden omkring Monteforte er karakteriseret ved mørk vulkansk sten, som bidrager til vinene med usædvanlig mineralitet, friskhed og struktur.

Stilistisk spænder Prà-vinene fra den indbydende og raffinere base–Soave "Otto", med floral frugt, citrus og fersken, til mere komplekse udtryk som "Staforte" og topniveau-vinene "Monte Grande" og "Colle Sant’Antonio" - alle præget af intensitet, finesse og lagringspotentiale. Karakteren er altid præget af balance mellem frisk syre, mineralsk nerve og aromatisk klarhed.

Prà er også kendt for sine røde vine fra Valpolicella, hvor høje kalkholdige jordlag og økologisk dyrkning giver vine med struktur og elegance. Graziano producerer både Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso og Amarone.

I dag betragtes Prà som et af Soaves mest visionære vinhuse, hyldet for et kompromisløst terroir-fokus og nøje respekt for tradition – samtidigt med, at der drives et grønt, bæredygtigt landbrug (økologisk certificeret) med bi-overvintring og solpaneler.

Veneto

Veneto i det nordøstlige Italien er en af landets mest betydningsfulde vinregioner, både målt på kvalitet og mængde. Regionen strækker sig fra Dolomitternes kølige bjergskråninger i nord til Adriaterhavets milde kyst i øst, og Gardasøen fungerer som en vigtig temperaturregulator i vest. Jordbunden er varieret med kalk, ler, vulkansk materiale og moræneaflejringer, hvilket giver optimale betingelser for mange forskellige druesorter.

Veneto er især kendt for tre klassiske vintyper: De mousserende Prosecco-vine fra Conegliano-Valdobbiadene, fremstillet på Glera-druen,
mineralske og elegante Soave-vine på Garganega samt Valpolicella-vinene, herunder Amarone og Ripasso, typisk fremstillet af Corvina, Rondinella og Molinara. Derudover finder man Bardolino ved Gardasøen, lette og frugtige hvidvine fra Lugana samt spændende nicheproduktioner i Colli Euganei og Piave.

Stilen spænder fra friske, letdrikkelige hvidvine og perlende mousserende vine til komplekse, kraftfulde rødvine med stort lagringspotentiale. Kombinationen af varieret terroir, et klima der balancerer modenhed og friskhed, samt en stærk tradition for både innovation og klassisk håndværk, gør Veneto til en af Italiens mest dynamiske og succesfulde vinregioner – og en af de vigtigste på eksportmarkedet.