På lager
Berlucchi

Berlucchi, '61 SATÈN Franciacorta Cuvée Storica

NV

"Satén" er en helt unik Franciacorta-type, der præsenterer en helt særlig, nærmest silkeblød, fornemmelse pga. super fine og subtile bobler og en meget cremet konsistens.

Pris
279,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Her er det tale om en helt unik Franciacorta-type kaldet "Satèn", der betyder "silke" på lokal dialekt. Navnet refererer til den helt særlige, nærmest silkebløde, fornemmelse, som vinen giver pga. af super fine og subtile bobler og en meget cremet konsistens.

Denne særlige, meget cremede, spumante-stil frembringes ved at tilsætte en "liquer de tirage" med et lavere sukkerindhold pr. liter, sammenlignet med de klassiske Franciacorta-spumanter. Den er desuden fremstillet udelukkende på grønne druer (Chardonnay), i modsætning til den klassiske Franciacorta.

Vinen kommer fra det historiske hus Berlucchi, der er beliggende i Borgonato di Corte Franca i Brescia-provinsen. Franciacorta-distriktet er generelt kendt som hjemstedet for de fornemmeste mousserende vine i Italien.

Vinen, der opkaldt efter årstallet, hvor den første Franciacorta så dagens lys (1961), er fremstillet efter den klassiske metode, altså med gæring på flaske, såkaldt "maturation sur lie", i minimum 24 måneder.

I glasset præsenterer den sig med let strågul farve og let grønlige nuancer samt fin, fin vedvarende perlage, mens den i munden imponerer med en blød, cremet mousse og fin fylde, men stadig med klassisk rankhed, ren frugt og fast syre.

Næsen er rig og indsmigrende med noter kandiseret citrus, fersken, abrikos og tropisk frugt, og et delikat twist af gærnoter og ristet brødskorpe.

Den er en unik vin der vil være oplagt til aperitif, men også til fx lettere risotto-retter med fisk- og skaldyr, og så er den uden sidestykke til luksus-skinker som Parma, San Daniele eller Sauris samt til mellemmodende oste.

Bør nydes ved ca. 8-10°.

Detaljer
LandItalien
OmrådeLombardiet
ProducentBerlucchi
ÅrgangNV
DruesortChardonnay
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol12,5%
Lagring24 måneder "sur lie" og 2 måneder efter degorgering ligeledes på flaske ved overtryk

Berlucchi

Mousserende vine i særklasse fra hjertet af Franciacorta

Berlucchi er vel nok den mest kendte producent af mousserende vine i Italien. Vinhuset blev grundlagt i slutningnen af 1950'erne af de to venner Guido Berlucchi og Franco Ziliani, men først i 1961 så de første flasker Berlucchi-spumante dagens lys. Huset har hjemsted i Franciacorta-distriktet, i byen Borgonato (nær Brescia), i den norditalienske region Lombardiet.
Den første producerede vin, som var en spumante fremstillet på den klassiske metode efter fransk inspiration (Champagne), blev døbt "Pinot di Franciacorta". Det var første gang nogensinde, at en vin fik betegnelsen "Franciacorta", der jo som bekendt i dag er det førende brand og distrikt inden for mousserende vine fremstillet på den klassiske metode i Italien, - og Berlucchi-huset blev dermed principielt foregangsmand og opfinder af begrebet.

I dag er Berlucchi en af førende producenter på sit felt, og vinhusets varianter i serien "Cuvée' Imperiale" er vel nok de mest kendte italienske mousserende vine blandt de italienske forbrugere overhovedet; en kraftig understregning af vinhusets rolle som absolut markedsleder på sit felt.

Vinhuset lægger desuden navn til trofæet "The Guido Berlucchi Trophy", som hvert år tildeles årets bedste sommelier kåret af den italienske sommelierforening "AIS" (Associazione Italiana Sommelier).

Lombardiet

Lombardiet er placeret i den centrale del af Norditalien og er en vinregion, der primært er kendt for sine mousserende vine fra Franciacorta og Oltrepo-Pavese. Vinene er Italiens pendant til Champagne og druerne, samt vinteknikken, er den samme. Altså den klassiske/champagne-metoden. Vinregionen er også hjemsted for appellationen Valtellina, som er kendt for deres rødvine på Nebbiolo-druen.