Vaskeægte kult-Sagrantino fra boutique-vinhuset Tenuta Alfredosa.
Ægteparret Raffaella og Alfredo har med kyndig assistance fra wine maker Tiziano Vistalli skabt et vinhus der sætter helt nye standarder i Montefalco.
Der er produceret blot 1.300 flasker af Sagrantino'en i årgang 2013, og det er lykkedes os at bringe i alt 150 flasker til Danmark. Vi frigiver dem til salg primært til vinsamlere og entusiaster- Kontakt os derfor, hvis du er interesseret i at blive skrevet op.
Druerne er høstet fra en ca. 18 år gammel mark beliggende i ca. 350-400 meters højde på skråningen op mod Montefalco bys østside, praktisk talt helt op til den gamle bymur. Marken er ca. ½ hektar stor og beplantet med en tæthed på ca. 5.000 stokke pr. hektar. Klimaet er kontinentalt og jordbunden ler- og kalkholdig.
Vinen er fremstillet af 100% Sagrantino, en af verdenens mest tørstofholdige druesorter, som høstes primo oktober. Det er en drue, der i sin natur udfordrer, men som har trofaste fans blandt de, der værdsætter dens slagkraft.
Efter den manuelle høst, gæres vinen i temperaturkontrollerede ståltanke inden overgangen til lagringen på barriques.
Vinen fremstår i glasset intens, dyb, med en mørk, mørk farve, en potent bouquet af modne mørke bær, læder, skosværte, ristet mokka, bitter kakao, sødlig tobak og en diskret sødme. Bitre kirsebær, blåbær og let syrlige kirsebær toner frem, mens en ædel muld- og bitterchokolade-note også byder sig på.
I munden fremtoner en markant, men stadig balanceret og struktureret muskelvin sig; den har en bredskuldret, men meget elegant mørk frugt, let bitterhed og evidente, men ekstremt "silky" tanniner. Det hele pakket ind i stor fedmefuldhed, markant eftersmag med fornemt syrebid. Vinen slutter knastørt.
Man fornemmer friskhed, og ikke mindst potentiale, i skikkelse af en balsamisk nuance med fine noter af friske krydderurter.
Alfredosa Sagrantino di Montefalco er til den vinelsker, der ikke er tannin-forskrækket. Den er velegnet til oksekød, helts i form af rustikke grove udskæringer på grillen, tilberedt helt rødt og serveret i velvoksne stykker.
Bør serveres ved ca. 16-18°.
Druesammensætning: 100% Sagrantino.
Lagring: Ca. 36 mdr. på barriques af fransk eg med medium toast, dernæst ca. 4 mdr. på flaske.
Distrikt: Montefalco, Umbria.
Alkohol: 15%.
Årlig produktion: Ca. 1.300 flasker.
Info om vinhuset og øvrige vine
Morten Bundgaard, Jyllands-Posten, 1. december 2018 (om årg. 2013): 93 points
"Stor, varm og krydret vin fra en topårgang, der afsøger et stort anlagt postmoderne smagsbillede, hvor den søde, fuldmodne, jordede frugt er iklædt en markant faddominans. Et sandt mylder af tertiære noter a la sød pibetobak, kokosolie, nellike, ristet kaffe og chokolade. Smagen er koncentreret, cremet og afrettet af lagringen på barrique. Tanninerne er magtfulde og præsente helt fremme i munden. Den dufter og smager som en brunello i moderne stil fra en af zonens laverebeliggende zoner i syd..."