Torre Zambra Montepulciano D'Abruzzo 'Villamagna' 2018 er et skoleeksempel på hvordan vinstilen skal optræde. Næsen er indbydende med en rig, dyb og mørkfrugtet overflade. Dykker vi dybere, får vi sorte kirsebær, blommer i selskab med en trio fra krydderiskabet i form af muskatnød, anis og nelikke. I munden fornemmes frugten mindre mørk, og mere bærfrugtet, lidt lysere og med et markant syre. Netop syren er nøglen til, at de solmodne og let sødmefulde frugtsmag, aldrig bliver overmoden eller tung. De varmende krydderier går igen og får selskab af underspillede tanniner og danner sammen rammen om denne smukt strukturerede rødvin. Ingen tvivl om, at dette er en vin der kan ligge længe på langs og udvikles enormt flot, men der er altså også nok frugt og krydderi nu til at behage de fleste.
Vinen er letdrikkelig, selvom det er en vin i den kraftige endnu, og vil gå godt til din hjemmelavede pizza, gerne med lidt krydret indslag fra Salami Ventricina eller lignende. Det kan denne vin godt håndtere. Samtidig vil vi anbefale den let afkølet til sommerens grill-retter, med mindre der er BBQ-marinade involveret, der har du brug for en vin med sødme. Det kunne være Primitivo eller en Amarone della Valpolicella.
Vinhuset
Familien bag Torre Zambra startede sin første vinmark i 1910 og det er også her vingården ligger idag - i Villamagna-distriktet. Villamagna er kendt som det optimale sted at modne montepulciano druer, som drager stor gavn af det bjergrige landskab og nærheden til Adriaterhavet. Dette sørger for kølige vinde og ligeledes kølige nætter, som beskytter druernes syreniveau intakt og giver druerne mulighed for at modne uden at overmodne og vore den phenoliske modenhed følger med. Den phenoliske modenhed forstås ved, at tanninerne og i denne forstand kerne, drueskind og generelt druen krop modnes samtidig med druen opnår optimal sukkermodning. Har du en sukkermodning inden phenolisk modning, kan du ende med en vin der har masser sødme og frugtsmag og samtidig en grøn, tør fornemmelse af umodenhed. Oplevelsen kan sammenlignes lidt med en kom grøn the, der får lov til at trække for længe. Dette unikke mikroklima, er hemmeligheden bag Torre Zambra’s aromatiske hvide og komplekse og ekstremt lagringsegnede røde. Torre Zambra skulle også have en af Abruzzo’s mest storslåede kældre.
Historien bag vinhuset fra Abruzzo, starter helt tilbage i 1910, da bedstefaren Vincenzo drog mod Napoli i sin hestevogn. Formålet med hans rejse, var at afslutte forhandlingerne omkring et plot på 20 ha, beliggende omkring et udkigstårn. Jorden var ejet af Zambra familien og tårnet opkaldt efter dem, var kendt som ‘Torre Zambra’. På denne parcel plantede Vincenzo hans første Montepulciano og Trebbiano vinstokke og passede dem i omkring 30 år, indtil de blev ødelagt under Anden Verdenskrig og efterlod familien i fattigdom.
Under krigen blev Vincenzo’s svigersøn Laurentino De Chercio fanget af Nazi-hæren og sat i fængsel i Tyskland. Da han vendte hjem til Villamagna i 1947 overtog han gården og startede en tilværelse som vinbonde. Han genplantede de gamle stokke og byggede vinhuset op og i 1961 blev den første årgang Torre Zambra vin flasket.
Øst for Rom, ligger Abruzzo, beriget med en kystlinie ud mod Adriaterhavet og Apennine-bjergene. Udover det er regionen også fyldt med nationalparker og en smuk natur. Hovedappellationerne er en DOCG Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane og udover det er de mest kendte vine DOC Cerasuolo D'Abruzzo, DOC Montepulciano D'Abruzzo og DOC Trebbiano D'Abruzzo.
The store will not work correctly when cookies are disabled.