På lager
Tenuta Cucco

Tenuta Cucco, Langhe Nebbiolo 2023

2023

Elegant, frisk og saftig øko-certificeret Langhe Nebbiolo. Rødfrugtet og "Pinot'sk", men med fint grip fra afstemte tanniner.

Pris
229,00  DKK
  • Pris pr. fl. v/6 stk. 199,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Tenuta Cucco, Langhe Nebbiolo 2023

Fremstillingsprocessen:

Druerne høstes ved håndkraft, hvorefter de nænsomt afstilkes og kommes i en temperaturkontrolleret ståltank, hvor gæringsprocessen starter spontant op. Druerne tages fra (kort maceration), inden gæringsprocessen er helt færdig, for at sikre mindre ekstration og dermed blidere tanniner. Efter omstikningen hviler vinen udelukkende på ståltank, indtil den tappes på flaske i foråret og derefter hviler yderligere, inden den frigives til salg.

Beskrivelse:

Vinen byder på en vinøs bouquet der efter lidt tid i glasset bliver mere floral med hints af rose og viol, men ellers er udpræget frugtig med noter af solbær, sure mørke kirsebær, hindbær og jordbær, og afsluttende et strejf af kakao. Vinen har en god syre der balanceres af en frugtig sødme og blide tanniner.

Den har en klar, lys og transparent rubinrød farve.

Bør serveres ved ca. 16 °C.

Tenuta Cuccos Langhe Nebbiolo er en god allraound vin der går gosdt til fx antipasti, charcuteri, ost, retter med lyst kød og pasta med ragù.

Specifikationer:

Druesorter: 100% Nebbiolo

Højde: 260-400 meter over havets overflade. 

Eksponering: Syd, sydøst og sydvest.

Jordbund: Kalk og ler.

Høstperiode: Oktober.

Beplantningstæthed: 4.000 stokke pr. hektar.

Opbindingssystem: Guyot.

Årlig produktion: 8.000 flasker.

Økologisk certificeret.

Detaljer
LandItalien
OmrådePiemonte
ProducentTenuta Cucco
Årgang2023
DruesortNebbiolo
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol13,5%
LagringCa. 6 måneder på ståltank.
BiodynamiskNej
ØkologiskJa

Tenuta Cucco

Et friskt pust i et ellers konservativt distrikt

Tenuta Cucco er et progressivt vinhus smukt beliggende højt oppe i Barolo-landsbyen Serralunga d'Alba. Her besidder vinhuset nogle af de højst beliggende plots, herunder i de anerkendte Barolo-cru'er Voghera og Ceratti, hvor sidstnævnte er "monopole". På lokal dialekt er ”cucco” navnet på den øverste del af Cerrati-marken, som er det specifikke område Tenuta Cucco er opkaldt efter.

Fra vingården har man en betagende udsigt over Monvisos tinder, skråningerne med vinmarker og slottet midt i Serralunga d'Alba, byens vartegn.

Når man siger Serralunga d'Alba, siger man samtidig også Nebbiolo. Og Nebbiolo er selvfølgelig også vinusets helt store hofnummer. Udover Barolo og Langhe Nebbiolo, producerer huset også andre vine som er typiske for området, men vi har valgt at fokusere på deres Nebbiolo-baserede vine.

Historie og filosofi

Vinhusets historie kan dateres tilbage til 1960’erne, hvor Cappellano-familien solgte jordbesiddelserne til Stroppiana-familien som byggede en vingård.

I januar 2015 købte Rossi Cairo-familien, som i forvejen fremstillede vin - og stadig gør det - i Novi Ligure (vinhuset La Raia). Fra La Raia har familien Cairo skabt sig mere end 20 års erfaring med økologisk og biodynamisk vinfremstilling. La Raia producerer bl.a. biodynamisk Gavi (som vi også importerer) og Piemonte Barbera som er Demeter-certificeret. Den biodynamiske tankegang har de taget med sig til Serralunga d’Alba, hvor de siden 2015 har lagt sig i selen for at fremme kvaliteten af vinene og samtidig drage nøje omsorg for naturen. Dette har resulteret i ærlige low-intervention vine, der er elegante og rødfrugtede i udtrykket, og generelt bare udviser stor præcision og finesse. Deres Barolo’er er intense, men enddog tilgængelige med en fin saftighed.

Familien Rossi Cairo er godt i gang med at revitalisere vinhuset og dermed tilføre endnu et kapitel i historien om Tenuta Cucco, hvor familiens bidrag vil være et friskt pust i en stolt, og til tider fastlåst, tradition for Barolo.

Vi er overbeviste om, at Tenuta Cucco er ”one to watch”. Det er et hus der virkelig er på vej frem, kraftigt båret på vej af en virkelig sund tilgang til vinfremstilling, en elegant og saftig stil, og ikke mindst et – for god Barolo – ret fornuftigt prispunkt.

Piemonte

Piemonte er en region i det nordvestlige hjørne af Italien, berømmet for det store rødvine navnlig fra distrikterne Barolo og Barbaresco.

Bjergene i nord, sørger for ly for både kolde nordlige vinde og nedbør. Klimaet er moderat og kontinentalt med lange, kolde vintre, og somre, der kan udfordres med tordenvejr, hagl og tåge. Det bakkede landskab, sørger for godt potentiale for vindyrkning. De vigtigste druesorter er Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, samt Cortese og Moscato på den hvide side. De største og mest anerkendte vinområder er beliggende syd for hovedbyen Torino, omkring byerne Asti og Alba.

De mest kende  kendte vine er Barolo og Barbaresco, begge baseret 100% på Nebbiolo-druen, men både i den nordlige del af Piemonte (tættere på Alperne), samt i andre distriker omkirng Alba, som fx. Roero. laves der fortræffelige vine der er værd at holde godt øje med.

Vi fandt andre produkter du måske kan lide!