På lager

Tenuta Cucco, Barolo ”Serralunga d’Alba” 2020

2020

Elegant og finesserig øko-certificeret Barolo, fremstillet af druer fra både Cerrati og Voghera, to højt beliggende marker i Serralunga d'Alba. Fremragende vin, der i vores øjne repræsenterer helt uhørt kvalitet til prisen.

Pris
379,00  DKK
  • Pris pr. fl. v/6 stk. 329,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Tenuta Cucco, Barolo "Serralunga d'Alba" 2020

Fremstillingsprocessen:

Denne kommune-Barolo er fremstillet udelukkende af druer fra de to Serralunga d’Alba-marker Cerrati og Voghera. Druerne høstes ved håndkraft, hvorefter de nænsomt afstilkes og kommes i et stort temperaturkontrolleret gæringsfad, hvor gæringsprocessen starter spontant op. Gæringen varer typisk omkring 10 dage, hvor temperaturen holdes imellem 18-26 °C. Når gæringen er ovre, macererer vinen de efterfølgende 8-10 dage med gentagne punch-downs. Vinen får herefter nogle dages hvile, så de faste bestanddele bundfælder sig, og vinen kan hældes over på store 25 hektoliters fade af slavonsk egetræ. Her hviler den de næste 24 måneder, inden den er klar til at blive tappet og hældt på flaske. Efter yderligere 12 måneders lagring på flaske, er vinen klar til at blive frigivet til salg.

Beskrivelse:

Vinen byder på klassisk kompleks bouquet med noter af modne røde frugter som fx jordbær og hindbær, og lidt mere syrlige frugter som tranebær og syrlige røde kirsebær. Dertil hints af tørrede rosenblade, underskov, tørret frugt, lakrids og krydderier. Den har en klar, lys og transparent rubinrød farve med et orange skær.

Det er en utrolig saftig Barolo, med en velrepræsenteret syre der giver friskhed, og afstemte tanniner der bidrager med rygrad og rensende tørhed.

På paletten opleves en behagelig og klassisk frugtig sødme og diskrete udviklede aromaer af tobak og tørrede urter.

Det er en elegant Barolo, i den lidt mere feminine stil, som er ret tilgængelig i stilen, men også sagtens også kan gemmes de næste 10 år.

Bør serveres ved ca. 16 °C.

Anbefales til rødt kød og fjervildt, især braiseret.

Specifikationer:

Druesorter: 100% Nebbiolo

Drueoprindelse: Bricco Voghera og Cerrati i Serralunga d’Alba (Barolo).

Højde: 260-405 meter over havets overflade.

Eksponering: Syd, Sydøst.

Jordbund: Kridtholdig, leret, tør.

Høstperiode: oktober.

Beplantningstæthed: 4.000 vinstokke pr. hektar.

Opbindingssystem: Guyot.

Årlig produktion: Ca. 30.000 flasker.

Økologisk certificeret.

Detaljer
LandItalien
OmrådePiemonte
Årgang2020
DruesortNebbiolo
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14%
Lagring24 måneder på store fade af slavonsk eg, 12 måneder på flaske.
BiodynamiskNej
ØkologiskJa

Tenuta Cucco

Et friskt pust i et ellers konservativt distrikt

Tenuta Cucco er et progressivt vinhus smukt beliggende højt oppe i Barolo-landsbyen Serralunga d'Alba. Her besidder vinhuset nogle af de højst beliggende plots, herunder i de anerkendte Barolo-cru'er Voghera og Ceratti, hvor sidstnævnte er "monopole". På lokal dialekt er ”cucco” navnet på den øverste del af Cerrati-marken, som er det specifikke område Tenuta Cucco er opkaldt efter.

Fra vingården har man en betagende udsigt over Monvisos tinder, skråningerne med vinmarker og slottet midt i Serralunga d'Alba, byens vartegn.

Når man siger Serralunga d'Alba, siger man samtidig også Nebbiolo. Og Nebbiolo er selvfølgelig også vinusets helt store hofnummer. Udover Barolo og Langhe Nebbiolo, producerer huset også andre vine som er typiske for området, men vi har valgt at fokusere på deres Nebbiolo-baserede vine.

Historie og filosofi

Vinhusets historie kan dateres tilbage til 1960’erne, hvor Cappellano-familien solgte jordbesiddelserne til Stroppiana-familien som byggede en vingård.

I januar 2015 købte Rossi Cairo-familien, som i forvejen fremstillede vin - og stadig gør det - i Novi Ligure (vinhuset La Raia). Fra La Raia har familien Cairo skabt sig mere end 20 års erfaring med økologisk og biodynamisk vinfremstilling. La Raia producerer bl.a. biodynamisk Gavi (som vi også importerer) og Piemonte Barbera som er Demeter-certificeret. Den biodynamiske tankegang har de taget med sig til Serralunga d’Alba, hvor de siden 2015 har lagt sig i selen for at fremme kvaliteten af vinene og samtidig drage nøje omsorg for naturen. Dette har resulteret i ærlige low-intervention vine, der er elegante og rødfrugtede i udtrykket, og generelt bare udviser stor præcision og finesse. Deres Barolo’er er intense, men enddog tilgængelige med en fin saftighed.

Familien Rossi Cairo er godt i gang med at revitalisere vinhuset og dermed tilføre endnu et kapitel i historien om Tenuta Cucco, hvor familiens bidrag vil være et friskt pust i en stolt, og til tider fastlåst, tradition for Barolo.

Vi er overbeviste om, at Tenuta Cucco er ”one to watch”. Det er et hus der virkelig er på vej frem, kraftigt båret på vej af en virkelig sund tilgang til vinfremstilling, en elegant og saftig stil, og ikke mindst et – for god Barolo – ret fornuftigt prispunkt.

Piemonte

Piemonte er en region i det nordvestlige hjørne af Italien, berømmet for det store rødvine navnlig fra distrikterne Barolo og Barbaresco.

Bjergene i nord, sørger for ly for både kolde nordlige vinde og nedbør. Klimaet er moderat og kontinentalt med lange, kolde vintre, og somre, der kan udfordres med tordenvejr, hagl og tåge. Det bakkede landskab, sørger for godt potentiale for vindyrkning. De vigtigste druesorter er Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, samt Cortese og Moscato på den hvide side. De største og mest anerkendte vinområder er beliggende syd for hovedbyen Torino, omkring byerne Asti og Alba.

De mest kende  kendte vine er Barolo og Barbaresco, begge baseret 100% på Nebbiolo-druen, men både i den nordlige del af Piemonte (tættere på Alperne), samt i andre distriker omkirng Alba, som fx. Roero. laves der fortræffelige vine der er værd at holde godt øje med.