Om vinen:
Spændende vin fra Rheingau fremstillet på 100% Pinot Noir beplantet i jordbund med rød skifer, lokalt kaldt Phyllit. Normalt er Phyllit Solveigs basisvin, hvor winemakeren Jens Heinemeyer også fremstiller de større enkeltmarksvine Steil, Micke og Present. Men 2014 var et svært år i Rheingau med masser af regn og kølig sommer, og derfor valgte Jens at deklassere druerne fra Steil, Micke og Present til sine Phyllit-vine. Derfor får man i Phyllit 2014 et unikt udtryk, der holder et tårnhøjt niveau, og kan holde i mange år. Vinen er frisk og æterisk i duften med skovjordbær og apotekerskuffe. Man fornemmer tydeligt Pinot-karakteren med en tiltalende og meget harmonisk "feel" og et let fadpræg. Vinen er fremstillet ud fra organiske principper, dvs. ingen tilsætning af hverken gær, enzymer eller tilsætningsstoffer - og vinen er dermed så tæt på naturlig vin, som man reelt kan komme.
Vinen anbefales til stegt fisk eller lette lyse retter - eller bare serveret let sval på en varm sommerdag.
2012-årgangen anmeldt 7. december 2014 af Mads Jordansen, Winelab.dk:
"Æterisk og kompleks duft. Champignon, røde syrerige bær og et let krydret komplekst præg. Elegant og forførende som en ballerina. Smagen har en usædvanlig forfinet og slank frugt. Bløde, elegante tanniner og en fascinerende let frugt. Fortræffelig vin, som udvikler kvaliteten år for år. Vinens svævende lethed er underskøn. Fem store stjerner!"
Specifikationer:
Druesammensætning: 100% Pinot Noir.
Distrikt: Rheingau, Tyskland
Lagring: Ca. 24 mdr. på barriques og ca. 18 mdr. på flaske.
Alkohol: 13%.
Produktion: Ca. 4.000 flasker.
Indhold: 1,50 liter.
Andre vine fra samme producent
Om producenten:
Vinhuset Solveigs er beliggende i Geisenheim i Rheingau, ca. 70 km fra Frankfurt, mens markerne er beliggende i Pinot-byen Assmannshausen 10 km længere vest på langs Rhinen. Solveigs er ledet af Jens Heinemeyer, som sammen med et ungt crew står for alt lige fra kultivering til selve winemaking. Vinhusets stokke står beplantet udelukkende på de historiske "Assmannshäuser Steil"-marker som er kendte for deres høje indhold af rosa skifer - lokalt kendt som "Phyllit".
Første gang vi havde fornøjelsen af at møde winemaker Jens Heinemeyer fra det lille boutique winery Solveigs og ikke mindst smage hans Pinot Noir-vine, var vi solgt lige på stedet. Her var tyske Pinot-vine i en klasse, og med en meget distinkt territorial karakter, som vi kun sjældent havde set tidligere. Vine med elegance, raffinement, tekstur og perfekt harmoni - og ikke mindst med et rent frugtrigt udtryk; kort sagt verdensklasse!
Alene præsentationen af vinene, hvor vi fik lejlighed til at teste potentialet ved også at smage 10-15 år gamle vine overbeviste os. Vinene fra Solveigs var så markante og rene i udtrykket, at vi ville sætte en ære i at importere og promovere vinene på det danske marked.
Heinemeyer og co. fremstiller vine efter 100% naturlige principper; altså ingen kemi, hverken i mark eller kælder, absolut ingen tilsætning, end ikke gærkulturer, ingen enzymer, syre eller andre hjælpemidler. Produktionstilgangen kalder han "doven vinificering" eller "kontrolleret inaktivitet", hvilket principielt betyder, at vinen fremstilles med så lidt indgriben som overhovedet muligt. Vinene er derfor udelukkende resultat af naturen og i udtalt grad super terroir-drevne.
Produktionen er økologisk certificeret, om end der ikke skiltes med det på etiketterne.