Menu

Brunello di Montalcino 2014

Brunello di Montalcino 2014
San Polino

Varenummer : SANPB14

499,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Det lille familieejede vinhus, San Polino, med karismatiske Katia Nussbaum som hovedperson, fremstiller store vine på Sangiovese Grosso-druer fra sydvendte skråninger sydøst for Montalcino. I dette mesoklima er stilen af vinene som oftest lidt tættere og mørkere i udtrykket end på nordsiden, hvor mediantemperaturen kan være op til 1,5º C lavere. Samtidig sørger jordbunden i San Polinos marker for god balance mellem dræn og fugtighed, hvilket bidrager med fin mineralitet; en essentiel faktor til skabe modspil til vinenes kraftige stil.

San Polino er et old school-funderet vinhus, en ægte "artigianale" producent, hvor håndværket kommer i forreste række. Produktionsmetoderne er kendetegnet ved manuelle processer, og produktionsfilosofien udspringer af biodynamiske principper.

Dette er San Polinos klassiske Brunello di Montalcino, il normale; en Brunello i en rig og intens stil, særligt som her i årgang 2013, hvor den viser pæn koncentration og kompakthed. Den oser af mørk frugt som fx. mørke kirsebær, lidt bagt blomme, men byder derudover på tørret viol, tobaksblade og et let strejf af stjerneanis. Læg dertil et balsamisk touch og en god fast tannisk struktur samt løftet syreniveau, og du har en meget kompleks og levende vin med et stort lagringspotentiale.
Den er lagret primært på store fade (tonneux) af slovensk eg, men en mindre del lagres på barriques af fransk eg, som senere stikkes sammen med den øvrige vin. Der tilsættes kun sulfitter i meget beskedent omfang.

Vinen er oplagt til det traditionelle toscanske landkøkken, hvor især retter baseret på rødt kød spiller en central rolle, men vinen er også en fin ledsager til fx kraftfulde ragùer, charcuteri og hårde modne oste.

Lagringspotentialet er stort, og vinen vil være bedst mellem 2021-2026.

Bør serveres ved ca.16-18°.

 

Specifikationer:

Druesammensætning: Sangiovese Grosso.

Lagring: Tonneaux af slovensk eg

Distrikt: Montalcino, Toscana.

Alkohol: 14%.

Produktion i årgang 2014:  3.000 flasker.

Andre vine fra denne producent.

 

 

Om producenten: 

 

Vinhuset er ejet og drevet af parret Luigi "Gigi" Fabbro og britiske Katia Nussbaum som begyndte at fremstille vin i 2001 ud fra devisen: Først skaber vi den bedst mulige vin, dernæst finder vi ud af, hvordan vi sælger den. Der er med andre ord fokus på autenticitet hos San Polino, som var det første certificerede økologiske vinhus i Montalcino, og i dag fremstiller Rosso di Montalcino og Brunello di Montalcino efter biodynamiske principper.

 

Luigi har foruden en baggrund i kemi og computervidenskab, studeret biodiversitet i Amazonas-junglen, hvilket måske kan forklare parrets faste tro på naturlige processer i vinfremstillingen. Gigi og Katia blander sig så lidt som muligt i de naturlige processer i marken, såvel som i kælderen, og sørger i stedet for at give naturen de bedst mulige betingelser. Den naturlige proces betyder, at vinene udvikler individuelle udtryk, som repræsenterer regionen, terroir og årgang. Det er vine med dybde, kraft og en flot ekspressiv kompleksitet.

 

San Polino ligger i 400-450 meters højde, sydøst for Montalcino nær Castelnuovo dell'Abate i Val d'Orcia og råder over ca. tre hektarer vinmarker foruden halvanden hektar oliven. Vinmarkerne ligger på sydvendte skråninger ned mod floden Ribusuoli, og får derfor masser af sol, mens jordbundens sammensætning giver en fin balance mellem effektivt dræn og god fugtighed.

 

Der dyrkes udelukkende Sangiovese Grosso, som tilses, beskæres og plukkes ved håndkraft. I kælderen benyttes en naturlig gæringsproces sat igang af de naturligt forekommende gærkulturer på druer og i det lokale miljø.

 

Vinene lagres på store træfade af slavonsk eg, med rumindhold på mellem 2600 og 3800 liter. Ud over en smule sulfitter, tilsættes kun passionen for god vin under fremstillingen. Der er med andre ord tale om natural wine making, men med et helt rent og klassisk udtryk.

 

Under vores besøg på gården i foråret 2018, blev det meget klart for os, at San Polino Brunello'er ikke alene er vine, der udvikler sig fænomenalt over tid, men også er vine der skal bruge tid. Det var efter vores fadprøvesmagning og efterfølgende vertikal-smagning helt tydeligt, at vinene har en stejl opadgående udviklingskurve, selv i mindre gode årgange, og det var også helt klart den ældste vin på aftenen, en Riserva 2004, der stod som det absolutte højdepunkt.

 

Vi anbefaler derfor, selvom om vinene også drikker fantastisk allerede når de frigives, at man altid køber, så man har til mindst 10 år frem. Magien opstår for alvor down the lane.