På lager
Graziano Prà

Prà, Valpolicella D.O.C. 2022

2022

Mineralsk, elegant Valpolicella med imponerende ren frugtstil og vibrerende syre...

Pris
189,00  DKK
  • Pris pr. fl. v/6 stk. 159,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Prà, Valpolicella D.O.C.

Valpolicella Morandina er en meget elegant og finesserig vin fremstillet på Corvina, Corvinone, Rondinella og Oseleta. Markerne er sydøsteksponerede og beliggende i ca. 450 meters højde i Illasi-dalen, hvor jordbunden er ret mergel- og kalkholdig. Derfor er elegance, syre og mineralitet nøglebegreber der går igen.

Druerne dyrkes efter naturlige principper, dvs. uden brug af kemi eller hjælpemidler, og vinhuset er økologisk certificeret. Stokkene har en gennemsnitlig alder på ca. 15-20 år, og udbyttet er ca. 40 hektoliter pr. hektar. Der høstes (udelukkende manuelt) i medio oktober. Druerne er afstilkes og presses, hvorefter maceration finder sted i ca. 15 dage i vertikal ståltank. Malolaktisk gæring finder sted i 20 hektoliters træfade.

Vinen fremstår i glasset med en rubinrød farve med et violet skær og med medium intensitet. Næsen er ekspressiv med flot frugt og en krydret note i form af en anelse peber, delikate urter, men også et væsentlig mineralsk udtryk. Aromaprofilen er kendetegnet ved friske røde kirsebær, solbær, og hindbær. I munden er vinen medium fyldig, med frisk og saftig frugt og klare mineralske noter. Vinen har en markeret syre, der giver friskhed, mens tanninerne er medium med relativ finkornet struktur.  

Detaljer
LandItalien
OmrådeVeneto, Valpolicella
ProducentGraziano Prà
Årgang2022
DruesortCorvina, Corvinone, Rondinella
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol12,5%
Lagring20 hektoliters fade
ØkologiskJa

Graziano Prà

Naturlige og rene Soave- og Valpolicella-vine

Azienda Agricola Prà, ledet af Graziano Prà siden begyndelsen af 1980’erne, ligger i hjertet af Soave Classico omkring Monteforte d’Alpone, hvor sorten Garganega trives på ældgamle vulkanske jordbunde. Prà ejer cirka 30 hektar vinmarker i Soave og yderligere omkring 7–8 hektar i Valpolicella, og han var tidligt ude med økologisk dyrkning og fokus på enkeltmarksvine.

Druerne bliver udelukkende håndhøstet, og Prà er af pionererne i at skabe cru-Soave - sådan som han har gjort med Monte Grande, Staforte og Colle Sant’Antonio - før det blev almindelig praksis i appellationen.

Jordbunden omkring Monteforte er karakteriseret ved mørk vulkansk sten, som bidrager til vinene med usædvanlig mineralitet, friskhed og struktur.

Stilistisk spænder Prà-vinene fra den indbydende og raffinere base–Soave "Otto", med floral frugt, citrus og fersken, til mere komplekse udtryk som "Staforte" og topniveau-vinene "Monte Grande" og "Colle Sant’Antonio" - alle præget af intensitet, finesse og lagringspotentiale. Karakteren er altid præget af balance mellem frisk syre, mineralsk nerve og aromatisk klarhed.

Prà er også kendt for sine røde vine fra Valpolicella, hvor høje kalkholdige jordlag og økologisk dyrkning giver vine med struktur og elegance. Graziano producerer både Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso og Amarone.

I dag betragtes Prà som et af Soaves mest visionære vinhuse, hyldet for et kompromisløst terroir-fokus og nøje respekt for tradition – samtidigt med, at der drives et grønt, bæredygtigt landbrug (økologisk certificeret) med bi-overvintring og solpaneler.

Veneto

Veneto i det nordøstlige Italien er en af landets mest betydningsfulde vinregioner, både målt på kvalitet og mængde. Regionen strækker sig fra Dolomitternes kølige bjergskråninger i nord til Adriaterhavets milde kyst i øst, og Gardasøen fungerer som en vigtig temperaturregulator i vest. Jordbunden er varieret med kalk, ler, vulkansk materiale og moræneaflejringer, hvilket giver optimale betingelser for mange forskellige druesorter.

Veneto er især kendt for tre klassiske vintyper: De mousserende Prosecco-vine fra Conegliano-Valdobbiadene, fremstillet på Glera-druen,
mineralske og elegante Soave-vine på Garganega samt Valpolicella-vinene, herunder Amarone og Ripasso, typisk fremstillet af Corvina, Rondinella og Molinara. Derudover finder man Bardolino ved Gardasøen, lette og frugtige hvidvine fra Lugana samt spændende nicheproduktioner i Colli Euganei og Piave.

Stilen spænder fra friske, letdrikkelige hvidvine og perlende mousserende vine til komplekse, kraftfulde rødvine med stort lagringspotentiale. Kombinationen af varieret terroir, et klima der balancerer modenhed og friskhed, samt en stærk tradition for både innovation og klassisk håndværk, gør Veneto til en af Italiens mest dynamiske og succesfulde vinregioner – og en af de vigtigste på eksportmarkedet.