På lager

Milziade Antano, "Colleallodole" '13 Sagrantino di M. RISERVA

Større Sagrantino di Montefalco bliver det ikke...
Pris
799,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Den enevældige umbriske aristokrat i vinsammenhæng er og forbliver vintypen Montefalco Sagrantino. Dette er kongen af umbriske rødvine, vine der passer ind i den gastronomiske profil på egnen, hvor der i den grad bliver lagt vægt på animalske komponenter på tallerkenen. Der er ingen tvivl om, at det umbriske køkken er rustikt, fedt, proteinrigt og smagfuldt - og derfor giver denne vintype også så meget mening.

Colleallodole er Francesco Antanos topvin, et pragteksemplar, hvoraf der blot produceres ca. 1.000-1.300 flasker årligt. Det er vinen, der om nogen symboliserer ægte Grand Cru for så vidt angår Montefalco-distriktet. En vin der stort set hvert eneste år høster 3 glas i Gambero Rosso, og en vin der i vide vinkredse i Italien anses som selve ikoniseringen af klassisk, autentisk Sagrantino di Montefalco. Antano er vinhuset der satte Montefalco på landkortet langt tid før producenter som fx Arnaldo Caprai overhovedet eksisterede. Kort sagt, så er denne race-rene Sagrantino det tætteste man kommer på den rene vare, hvis man ønsker det ypperste, autentisk udtryk fra distriktet.

Den er fremstillet udelukkende på Sagrantino-druen, en af verdens mest tørstofholdige druesorter, og så er den fremstillet i uforbeholden pagt med naturen, med respekt for terroir og autencitet - og vigtigst af alt: af en af de ypperste på sit felt, Francesco Antano.

Druerne dyrkes, som alle øvrige vine fra vinhuset, efter naturlige principper, dvs. uden brug af kemi eller hjælpemidler, og høstes fra marker i ca. 265 meters højde over havoverfladen beliggende nær byen Bevagna få kilometer fra Montefalco. Stokkene har en gennemsnitlig alder mellem 30 og 40 år, og udbyttet er ca. 50 hekotliter pr. hektar. Der høstes (udelukkende manuelt) i perioden fra medio september til medio oktober.

Den fremstår i glasset intens, dyb med potent bouquet af røde mørke bær, læder, sværte og tobak og en diskret sødme. Bitre kirsebær, blåbær og let syrlige kirsebær toner frem, mens en ædel muld- og bitterchokolade-note også byder sig på.

Man fornemmer hele tiden vinens friskhed, og potentiale, i skikkelse af en balsamisk nuance med fine noter af friske krydderurter.

I munden fremtoner en markant, men stadig balanceret og struktureret muskelvin sig; den har en bredskuldret, rustik mørk frugt, let bitterhed og kraftige, men dog harmoniske tanniner. Det hele pakket ind i stor fylde og markant eftersmag med fornemt syrebid.

Her er den ultimative vin til oksekød í form af rustikke grove udskæringer på grillen, tilberedt helt rødt og serveret i velvoksne stykker, men den går også fint til vildt eller smagfulde tøre oste.

Bør serveres ved ca. 16-18°.

Druesammensætning: 100% Sagrantino.
Lagring: 37 mdr. på fade, heraf 16-18 mdr. på store fade, dernæst 4-6 mdr. på flaske.
Distrikt: Montefalco (Bevagna kommune), Umbria.
Alkohol: 15,5%.
Årlig produktion: Ca. 1.300 flasker.

Info om vinhuset og øvrige vine

Morten Bundgaard, Jyllands-Posten, 1. december 2018 (om årg. 2013): 93 points
"En tonser af en sagrantino; enkeltmarksvin pakket med så megen rustik slagkraft og tørstof, at den næsten skal tygges med åben mund og kindtand. Frugten er enormt kompleks, dyb og dragende; ja, vild og uregerligt fuldmoden med blod, jern og bark ud over det hele. Der er også 117 nuancer nedenunder; lige fra bagt blomme og rødbedelikør over kamfer, spagnum og mintbolsje. Her er også et lille volatilt syrestrejf, der bidrager til det pirrende udtryk. Intensiteten og særligt tannin-niveauet vil chokere selv erfarne vindrikkere, men de er modne og tager fat helt rigtigt fremme i munden. Masser af balsamiske noter og ædeltræ i eftersmagen. En autentisk old schooler..."

Detaljer
Flaskestørrelse750 ml.