På lager
Lichti & Astroh

Lichti & Astroh, Spätburgunder "Kirschgarten" trocken 2020

2020

Lichti & Astrohs top-Spätburgunder fremstillet af druer fra den højt ansete "cru" Kirschgarten Laumersheim. Kun fremstillet 1.300 flasker!

Pris
349,00  DKK
  • Pris pr. fl. v/6 stk. 299,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Lichti & Astroh, Spätburgunder "Kirschgarten" trocken 2020

remstillingsprocessen:

Druerne til denne vin kommer fra supermarken "Kirschgarten", som er opkaldt efter et gammelt kloster der lå højt oppe over marken. Marken er beliggende ved Laumersheims bygrænse, lige dér hvor den lokale kalksten "knækker væk", og landskabet ligesom flyder ned mod Rhinen. Undergrunden er kendetegnet ved ren hvid kalkstensklippe med et lag af kalkholdig mergel i jordoverfladen. "Kirschgarten"-marken er overvejende sydøstvendt, og den er godt beskyttet mod vinden. Marken er endvidere kendt for at have et relativt varmt og tørt mikroklima. Det er en mark der har prædikat som Großes Gewächs (GG) hos vinproducenter som er med i VDP-sammenslutningen.

Druerne høstes ved håndkraft og transporteres i små kasser til vinkælderen, hvor druerne afstilkes nænsomt og presses forsigtigt, hvorefter mosten begynder at gære spontant. Gæringen sker således udelukkende i kraft af vildgæren. Efter ca. 10 dages maceration presses den udgærede most, hvorefter vinen hviler på små 228 liters Bourgogne-fade. Vinen aftappes manuelt ca. 3 år efter høsten.

Der tilsættes minimale mængder svovl (udelukkende ved aftapning), og vinen hverken klares eller filtreres. Vinen fremstilles efter biodynamiske metoder og erpå vej til at blive økologisk certificeret.

Beskrivelse:

Næsen er elegant, fin og kompleks, med et let urtet og røget udtryk, og delikate noter af underskov der giver associationer til skovsvampe. Frugten består af både mørke og lyse røde bær. På paletten opleves en god syre og en tilpas fasthed, selvom kroppen samtidig opleves blød og cremet. I eftersmagen aner man nogle let ristede og nøddeagtige aromaer og et let saltet og mineralskt bid. Tanninerne er til stede, men godt integrerede. Finishen er lang og saftig. 

Specifikationer:

Drue: 100% Spätburgunder/Pinot Noir.

Lagring: Ca. 34 måneder på 228 liters Bourgogne-fade.

Restsukker: 0,1 g pr. liter.

Alkohol: 12,5%

Produktion: 1.300 flasker.

 

 

Detaljer
LandTyskland
OmrådePfalz
ProducentLichti & Astroh
Årgang2020
DruesortPinot Noir
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol12,5%
LagringCa. 34 måneder på 228 liters Bourgogne-fade.
BiodynamiskJa

Lichti & Astroh

Nyt stjernskud i Pfalz

Lichti & Astroh er en ægte ”garagiste”, altså et mikrovineri, som først i 2023 begyndte at tappe vine under egen etikette. Det lille vinhus har til huse i landsbyen Herxheim am Berg som ligger imellem Leidstadt og Laumersheim i Pfalz i det sydvestlige Tyskland, ca. 70 km nord for grænsen til Frankrig og kun et par timers kørsel fra vindistriktet Alsace. 

Bag vinhuset står ægteparret Freya Lichti og Alexander Strohschneider, som mødte hinanden da de begge arbejdede hos den anerkendte biodynamiske vinproducent Dr. Bürklin-Wolf, der har hovedsæde i landsbyen Wachenheim an der Weinstraβe, 11 km syd for Herxheim am Berg. Hos Dr. Bürklin-Wolf havde de begge biodynamikken som deres specifikke fagområde, hvorfor de dér fik opbygget en solid erfaring og lagt fundamentet til en fælles grundvision for vinfremstilling. De begyndte så småt at fremstille egne vine i 2018, hvor de fik lov at leje sig ind på Freyas forældres vingård (Weingut Lichti) og kunne begynde at eksperimentere med egne cuvéer. Til at begynde med, blev deres vine indlemmet som en serie i Weingut Lichtis produktportefølje under brandnavnet Lichti & Astroh. De efterfølgende år forfinede Freya og Alex deres teknikker og deres vine, indtil de i juni 2023 var klar til at tappe dem under eget navn.

For nuværende er der først og fremmest nærmest tale om en hobbyproduktion. De vine vi hjemtager, produceres i omfanget 600-1.300 flasker pr. type pr. årgang. Hvis man skal være lidt nøgtern, så giver den totale produktionsvolume reelt ikke kommerciel mening. Det er bare slet ikke dét, projektet handler om. Det er nemlig vinmæssige ambitioner, visioner for vinfremstilling og en dyb passion som er omdrejningspunktet.

Der bliver kun fremstillet ganske få flasker af hver vintype, og vi taler reelt helt ned til 1-2.000 flasker pr. vintype i flere tilfælde. Det betyder helt naturligt, at der er få flasker tilgængelige, og at vinene kun kommer til Danmark i et begrænset antal. Køber man vine fra Lichti & Astroh, kan man være forvisset om, at hver enkelt flaske nøje kurateret, at produktion har været håndholdt fra høst til aftapning, og at flasken gemmer på en virkelig autentisk vin med stor personlighed. Kvaliteten er høj, men prisen stadig yderst fornuftig. Og så er der tale om naturligt fremstillede vine, der er præcise og rene i udtrykket.

Alle vinene er spontangærede, ufiltrerede og kun tilsat lave mængder sulfitter, med andre ord lever de op til begrebet low-intervention wines. Fokus er på terroir og drue-udtryk, som Freya og Alex ønsker skal komme til udtryk så rent og autentisk som muligt. De hvide vine har blot Landwein-klassifikation, da der i nogle tilfælde kan være en smule uklarhed (vinene filtreres ikke) at spore i vinene, hvilket ikke er tilladt ift. klassifikationen. Dette betyder også, at Lichti & Astroh ikke kan sætte vinmarknavnene på etiketten, selvom vinene kommer fra helt specifikke vinmarker.

Bølge af unge ”vilde” winemakers

Når en vinelsker med udpræget kendskab til de tyske vinområder tænker på Pfalz, springer Mittelhaardt op top of mind. De klassiske Riesling-områder Wachenheim, Forst, Deidesheim, Ruppertsberg og Gimmeldingen står som lysende eksempler på Pfalz’ stjernehimmel. Berømte områder, som i høj grad er på historiske og veletablerede vinhuses hænder, og hvor priserne på en hektar jord er steget til himmels. Af den årsag søger mange nye fremadskuende winemakers i Pfalz mod andre områder, og bevæger man sig bare lidt længere nordpå til fx Leidstadt, erstattes de større, kendte navne på markpælene, af nye mere ukendte navne; den nye bølge af unge ”vilde” winemakers, hvis vine ofte findes på vinkortene rundt omkring på Berlins hipster-vinbarer og gourmetrestauranter blomstrer her. Området her er kendt for at lægge hus til nye visionære opkomlinge, og her hersker en særlig form for ”avantgardisme”; en bevægelse som Lichti & Astroh i høj grad er en del af.

Vinmarkerne i Leistadt i det nordvestlige Pfalz (lidt sydvest for Laumersheim), tæt på den franske grænse, er køligere end de mere klassiske lokationer i regionen. De er også højere beliggende, og deres eksponering er mere ujævn. Vinmarkerne er ofte på bakketoppene og nede i dalene, ikke på lange sydvendte skråninger. Og det er blandt andet hér, at man finder Lichti & Astrohs navn på nogle af markpælene. Her dyrkes Lichti & Astrohs riesling fra marker med gamle stokke beplantet tilbage i 1970-80’erne. Deres Spätburgunder kommer fra Laumersheim, som er kendt for netop Spätburgunder og ikke mindst den berømte mark ”Laumersheimer Kirschgarten”, hvorfra Lichti & Astrohs top-Spät kommer.

Power-couple med fælles vision og grøn tilgang til vinfremstilling

Freya Lichti

Freya Lichti er vokset op med vinen dybt i blodet, idet hun har trådt sine barnesko på forældrenes vingård, Weingut Lichti, i Laumersheim i Pfalz. Hun studerede International Management i Reutlingen og Reims, og tog derefter en kandidatgrad i vinhandel i Montpellier, hvorefter hun gennemførte praktikophold hos både Champagne Boizel og Reidemeister & Ulrichs i Bremen. Herefter gik hun ned af ”winemaker-stien”. Først fik hun en læreplads hos vinhuset Lebenshilfe Bad Dürkheim og senere hos Dr. Bürklin-Wolf. Hun tog eksamen i ønologi 2015 og fik derefter fast stilling hos Dr. Bürklin-Wolf, hvor hun frem til maj 2019 havde ansvar for implementering og håndtering af biodynamiske processer i markarbejdet. Det var under sin tid hos Dr. Bürklin-Wolf, at Freya og Alex Strohschneider lærte hinanden at kende og besluttede sig for at lave vin sammen. 

Alexander Strohschneider

Alex Strohschneider voksede op i Schwäbisch Gmünd. Han studerede filosofi og kunsthistorie i Tübingen, hvor han droppede ud efter cirka fire år, og kastede sig i stedet ud i at dyrke sin store passion for madlavning og vinsmagning. Han kom senere i praktik som winemaker hos Jürgen Ellwanger, læste vitikultur og ønologi i Geisenheim og fik derefter praktikophold og jobs hos navnkundige producenter som Georg Breuer, Schloss Johannisberg, Paumanok Vineyards i USA og Bründlmayer i Østrig. I 2006 blev han teknisk driftsleder og kældermester hos Schlossweingut Graf Hardegg i Østrig, og fra 2010-2018 var han ansvarlig for mark-management hos Dr. Bürklin-Wolf.

Vi importerer:

  • Riesling trocken (produktion: 1.300 flasker af årg. 2022)

  • Riesling ”Kalkstein” trocken(produktion: 900 flasker af årg. 2022)

  • Sylvaner ”Kalkstein” trocken (produktion: 600 flasker af årg. 2023)

  • Spätburgunder trocken (produktion: 600 flasker af årg. 2021)

  • Spätburgunder ”Kirschgarten” trocken (produktion: 1.300 flasker af årg. 2020)

Pfalz

Pfalz er en af Tysklands mest anerkendte vinregioner, beliggende i den sydvestlige del af landet, tæt på grænsen til Frankrig. Regionen er kendt for sit milde klima, hvilket gør den ideel til vinproduktion. Pfalz har en lang vintradition og er især berømt for sine Riesling-vine, men også for sine rødvine, som Spätburgunder (primært) og Dornfelder.

Jorden i Pfalz varierer fra kalkholdige skråninger til ler- og sandstensjord, hvilket giver en stor mangfoldighed i vinene. Regionen har også en bemærkelsesværdig længde på sine vinmarker, hvilket giver mulighed for at dyrke en bred vifte af druesorter.

Pfalz er kendt for sine kraftfulde, frugtagtige og aromatiske vine, der ofte har en god balance mellem friskhed og modenhed. Udover Riesling er andre druesorter som Grauburgunder (Pinot Gris), Weißburgunder (Pinot Blanc) og Chardonnay også populære i regionen.