Menu

Chablis 2018 Magnum (1,5 liter)

Chablis 2018 Magnum (1,5 liter)
Jean Goulley & Fils

Varenummer : JGCHAMG

499,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Arketypisk eksempel på en Chablis ordinaire af høj klasse.

Selvom Chablis officielt er en del af Bourgogne-distriktet, opfattes Chablis generelt som et mere enestående distrikt. Årsagen er bl.a., at Chablis er geografisk distanceret fra de øvrige Bourgogne-distrikter, fx mere end 120 km væk fra Côte d’Or, der er tættest på. Men Chablis’ særlige status skyldes i høj grad også det meget karakteristiske, tydeligt kridtede, kalkede og flintede udtryk Chardonnay-vinene herfra har tendens til at påtage sig. Når ordet mineralsk anvendes i sammenhæng med vin, ja så vil det unægtelig være en af de flittigst brugte termer i forbindelse med Chablis. Og ofte finder man et godt eksempel på netop denne mineralitet i de gode producenters standard-Chablis’er; som denne her fra Philippe Goulley.

Vinen er naturligvis fremstillet udelukkende på Chardonnay. Druerne kommer fra marker på Vest-siden af Serein-floden med eksponering mod øst og syd. Druerne kommer fra fire forskellige parceller, i alt 1 hektar, med en beplantningstæthed på 5.700 stokke pr. hektar og klassisk dobbelt-Guyot opbinding. Jorden bearbejdes udelukkende med plov. Jordbundstypen er den klassiske Kimmeridgian, som Chablis er så kendt for; en jordbund med rigt indhold af kalk, mergel og fossilerede havdyr pga. sin fortid som havbund.

Druerne høstes typisk i september, og vinifikationen foregår med direkte pres i vertikal ballonpresse, hvorefter gæring finder sted i ståltank, udelukkende ved hjælp af den naturligt forekommende gær. Efter 6-12 måneders modning på tank, lidt afhængig af årgang, bliver vinen tappet. Meget nænsom filtrering kan forekomme.

I glasset præsenterer vinen sig med en lys gylden farve med grønlige reflekser. Næsen er frisk med indtryk af grønne æbler, citron, frisk hø, et hint af friske markchampignoner og et let blomstret strejf. I munden går aromaerne igen, friskheden og den tørre afslutning sætter trumf på, og der afsluttes med et stenet og kalket udtryk.

Prøv den til fisk og skaldyr, fx østers eller rimmet torsk.

Serveres ved ca. 10-12°C i Bourgogne-glas.

Anbefalet drikkevindue for årgang 2017 er 2019-2025.

 

Specifikationer: 

Druesammensætning: 100% Chardonnay.

Lagring: 6-12 måneder på ståltank.

Distrikt: Chablis (Bourgogne), Frankrig.

Alkohol: 12,5%.

Indhold: 0,75 liter.

Packaging: Leveres i 6 stk. karton.

Andre vine fra samme producent

 

Om producenten:

Kvalitetsorienteret famillie-domaine i Chablis, som har fremstillet økologiske vine siden 1991. Vinhuset består egentlig af to domæner, Domaine Jean Goulley & Fils og Domaine Philippe Goulley, men reelt er der tale om samme vinhus og samme ejere. Vinhuset er beliggende i landsbyen La Chapelle-Vaupelteigne, 4-5 km fra bykernen i Chablis (by), og ledes til daglig af Philippe Goulley som er søn af Jean Goulley, der har lagt navn til de vine vi importerer.
Philippe, der er en ildsjæl og dygtig vinbonde, trådte selv ind i familievirksomheden i midten af 80’erne. Helt fra begyndelsen af nærede han et brændende ønske om at dyrke økologisk landbrug, - som en af de første i distriktet. Han påbegyndte den økologiske konvertering i 1991, og i 2005 blev hele produktionen certificeret økologisk.

Huset besidder i alt ca. 18 hektar marker, og produktionen lyder på i alt ca. 120.000 flasker. Produktionen er fordelt på ca. 40-50% Petit Chablis, 40% Chablis og 10% Chablis 1er Cru fra hhv. cru'erne Fourchaume, Mont de Milieu og Montmains. Vi har valgt at fokusere på den almindelige Chablis, som vi mener er en virkelig god og arketypisk repræsentant for typen, og så hans Fourchaume,  altså den ene hans i alt tre 1er Crus. At vi valgte at fokusere på denne skyldes alene det faktum, at dette var vinen der imponerede os klart mest, da vi smagte dem for første gang. At Fourchaume så samtidig er alment anerkendt som Chablis 1er Cru ”par excellence”; en af de vigtigste og mest respekterede 1er crus i hele distriktet overhovedet, var blot en understregende faktor.

Produktionsfilosofien bærer præg af Philippes uhyre detaljeorienterede tilgang i mark og i kælder. Vinene fremstilles helt traditionelt, uden brug af kulturgær og med så lavt tilsætning af sulfitter som muligt, så terroiret får lov at sætte sit maksimale præg på vinene.

Selvom Chablis teknisk set hører til under Bourgogne-distriktet, er det vigtigt at pointere, at Chardonnay herfra oftest (og traditionelt) har et helt andet udtryk end vinene fra fx Côte de Beaune. Udtrykket er, og bør være, synes vi, skarpere, mere stringent, mineralsk og ”flintet”. Et udtryk der gør Chablis skattet verden over, og bidrager til at give Chablis sin helt egen distinkte karakter.