Udsolgt

Il Mar. Madonna RISERVA '13 Brunello di Montalcino

For første gang nogensinde; en riserva-version af "Madonna delle Grazie"...
Pris
9.999,00 DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.200 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

MAGNUM (sælges på forespørgsel)

For føste gang nogensinde har Alessandro Mori valgt at lave en specialaftapning af det ene af de to fade med "Madonna delle Grazie" Brunello. I denne top-årgang nænnede han ganske enkelt ikke at blende de to fade "Madonna delle Grazie", sådan som han normalt gør; niveauet i det ene fad var så magisk højt, at han simpelthen ikke ville lade en enkelt dråbe evaporere eller fortyndes med vinen fra søster-fadet - og det til trods for at søster-fadet, som altså blev tappet som almindelig "Madonna delle Grazie" holdt uhørt kvalitetsniveau! Han lod dermed det ene fad forblive uberørt, da det var tid til at aftappe 2013-årgangen. Det betyder, at "Madonna delle Grazie", for første og formentligt sidste gang, i 2013-årgangen, er udkommet i både en almindelig Madonna-udgave og en  Madonna Riserva-udgave. Riserva-fadet blev tappet i maj måned 2018, udelukkende på magnumflasker, i alt 1.500 flasker, hvoraf blot 60 flasker var destineret til det danske marked.

Brunello di Montalcino "Madonna delle Grazie"
Vinifikation af vinen foregår meget anderledes end ved vinhusets Brunello normale. Efter høsten puttes druerne i store åbne gamle gæringskar af eg uden temperaturregulering. De første to døgn ligger mosten uberørt og der er for så vidt ingen aktivitet udover den meget langsomme udblødning. Efter de første dage begynder mosten lige så stille at gære (spontant), og temperaturen stiger langsomt (ukontrolleret) op mod en temperatur på ca. 29-30° C i løbet af ca. 5 dage. Den alkoholiske gæring fuldføres i løbet af 20-22 dage. Når den alkoholiske gæring er tilendebragt, presses cap'en hårdt for at ekstrahere syren i ren form. Skindet skilles dernæst fra den færdigfermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles på blot to store gamle fade. På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i ialt 41 måneder, inden de to fade blendes (med undtagelse af 2013-årgangen), og vinen er klar til aftapning og yderligere lagring på flaske. Hele processen er indbegrebet af "naturalisme"; vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, filtrering, avanceret teknologisk udstyr eller andet. "Madonna delle Grazie" er således fremstillet efter helt old-school, low-tech metoder, og er dermed et af de mest rene udtryk man kan finde af Sangiovese.

Vinen har en dyb rubinrød farve og en herlig frugtig karakter. Det er en yderst elegant og magtfuld vin med udpræget kompleksitet og harmoni, hvoraf der kun produceres meget få flasker pr. årgang. En forholdsvis normal årgang giver typisk ca. 6.000 flasker.

Den er velegnet til bl.a. ovnstegt rødt kød og vildt, er helt ideel til en "Bistecca Fiorentina", men står også fantastisk alene som meditations- eller relax-vin. Giv dig tid til fordybelse, når du trækker en "Madonna" op.

Vinen er i årgang 2005 kåret til bedste Brunello di Montalcino i Decanter Magazine, mens årgang 2007 fik 96 points af Robert Parker, årgang 2010 fik 100 points af Robert Parker, årgang 2012 fik 99 points af Robert Parker. Galloni har givet 96 points i 2011-årgangen.

2013-årgangen (almindelig Madonna-udgave) var på Forbes Magazines liste over de 50 vigtigste vinkælder must-haves globalt set, og på Luca Gardinis liste over 50 bedste vine i Italien.

René Langdahl Jørgensen, Gastro, juli 2018 (årgang 2012, smagt foråret 2017):
"Av, for pokker jeg brændte mig på prisen! Efter 100 point fra robertparker.coms Monica Larner til 2010 løb det løbsk. Sådan er det jo, som Margrethe Vestager sagde. 2012'eren er tæt på. Messing og kobber, kirsebær, dyb, mørk og frisk på samme tid. Hostesaft, Campari, slåensnaps og så en magtdemonstration i munden. Stor voksende halvkuppel i mundhulen, aromaboblebrist og næsehulen fyldes af guf i gasform, og garvesyren er som gammeldags barolo. Syren løfter det hele, så intet bliver tungt. Alessandro Mori sammenligner det lille kapel i vinmarken med kapellet på Hermitage - stedet og klassicismens vogter."

Druesammensætning: 100% Sangiovese di Brunello (Sangiovese Grosso).

Lagring: 55 mdr. på store fade, min. 10 mdr. på flaske.

Distrikt: Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5%.

Produktion 2013: 1.500 flasker á 1,5 liter. (60 flasker frigivet til salg i Danmark)

Packaging: Leveres i 1 stk. trækasse.

Ratings:
Robert Parker (Monica Larner):
99 points
Luca Gardini/Gardini notes: 100 points
Wine Enthusiast (Kerin O'Keefe): 98 points
James Magazine: 100 points
Wine-Attitude.com: 97-98 points
Wine-Lister.com: Nr. 1

Detaljer
Flaskestørrelse75 cl.