JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Denne top-Brunello er fremstillet på druer som kommer fra samme mark som Il Marronetos normale Brunello, dog er der tale om en selection af særligt udvalgte klaser fra den højest beliggende parcel. Parcellen, som Alessandro Mori også kalder den "historiske mark", ligger helt op til en lille kirke fra 1200-tallet ved navn "Madonna delle Grazie" - deraf navnet. Brunello di Montalcino "Madonna delle Grazie" er vinen der for alvor har fået placeret Il Marroneto blandt den absolute elite - ikke bare i Montalcino, men i hele verden.
Vinifikation af vinen foregår meget anderledes end ved vinhusets Brunello normale. Efter høsten puttes druerne i store åbne gamle gæringskar af eg uden temperaturregulering. De første to døgn ligger mosten uberørt og der er for så vidt ingen aktivitet udover den meget langsomme udblødning. Efter de første dage begynder mosten lige så stille at gære (spontant), og temperaturen stiger langsomt (ukontrolleret) op mod en temperatur på ca. 29-30° C i løbet af ca. 5 dage. Den alkoholiske gæring fuldføres i løbet af 20-22 dage. Når den alkoholiske gæring er tilendebragt, presses cap'en hårdt for at ekstrahere syren i ren form. Skindet skilles dernæst fra den færdigfermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles på blot to store gamle fade. På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i i alt 41 måneder, inden de to fade blendes, og vinen er klar til aftapning og yderligere lagring på flaske. Hele processen er indbegrebet af "naturalisme"; vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, avanceret teknologisk udstyr eller andet. "Madonna delle Grazie" er således fremstillet efter helt old-school, low-tech metoder, og er dermed et af de mest puritanske udtryk man kan finde af Sangiovese.
Vinen har en dyb rubinrød farve og en herlig frugtig karakter. Det er en yderst elegant og magtfuld vin med udpræget kompleksitet og harmoni, hvoraf der kun produceres meget få flasker pr. årgang. En forholdsvis normal årgang giver typisk ca. 6.000 flasker.
Den er velegnet til bl.a. ovnstegt rødt kød og vildt, er helt ideel til "Bistecca Fiorentina", men står også fantastisk alene som meditations- eller relax-vin. Giv dig tid til fordybelse, når du trækker en "Madonna" op.
Vinen er i årgang 2005 kåret til bedste Brunello di Montalcino i Decanter Magazine, mens årgang 2007 fik 96 points af Robert Parker, årgang 2010 fik 100 points af Robert Parker, årgang 2012 fik 99 points af Robert Parker. Galloni har givet 96 points i 2011-årgangen.
2013-årgangen var på Forbes Magazines liste over de 50 vigtigste vinkælder must-haves globalt set, og på Luca Gardinis liste over 50 bedste vine i Italien.
René Langdahl Jørgensen, Gastro, juli 2018 (årgang 2012, smagt foråret 2017):
"Av, for pokker jeg brændte mig på prisen! Efter 100 point fra robertparker.coms Monica Larner til 2010 løb det løbsk. Sådan er det jo, som Margrethe Vestager sagde. 2012'eren er tæt på. Messing og kobber, kirsebær, dyb, mørk og frisk på samme tid. Hostesaft, Campari, slåensnaps og så en magtdemonstration i munden. Stor voksende halvkuppel i mundhulen, aromaboblebrist og næsehulen fyldes af guf i gasform, og garvesyren er som gammeldags barolo. Syren løfter det hele, så intet bliver tungt. Alessandro Mori sammeligner det lille kapel i vinmarken med kapellet på Hermitage - stedet og klassicismens vogter."
Druesammensætning: 100% Sangiovese di Brunello (Sangiovese Grosso).
Lagring: ca 41 mdr. på store fade, min. 10 mdr. på flaske.
Distrikt: Montalcino, Toscana
Alkohol: 14,5%.
Produktion 2012: 6.266 flasker (antallet varierer for hver årgang).
Packaging: Leveres i 6 stk. trækasse.
Land | Italien |
---|---|
Område | Toscana |
Producent | Il Marroneto |
Årgang | 2012 |
Druesort | Sangiovese |
Flaskestørrelse | 750 ml. |
Alkohol | 14% |
Lagring | ca 41 mdr. på store fade, min. 10 mdr. på flaske. |