Menu

Brunello di Montalcino 2015

Brunello di Montalcino 2015
Il Marroneto

Varenummer : ILMAR15

649,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Alessandros Brunello normale, dvs. den af hans to Brunello'er der kommer ud i hver eneste årgang, er et af de mest race-rene udtryk af ægte Brunello di Montalcino.
Det er en klassisk, elegant top-Brunello fremstillet på 100% Sangiovese Grosso fra Il Marronetos mark på nordøst-siden af Montalcino, en mark beliggende i ca. 350-400 meters højde med en sandholdig, mineralsk og havfossil-præget jordbund.

Vinifikation finder sted i ståltank, helt uden temperaturregulering. Straks efter druernes ankomst i gæringstankene, begynder Alessandro Mori at udføre kontinuerlig pump over, som han fortsætter i to dage. Dette udløser en kickstart af den spontane gæring, og i løbet af blot 5-6 timer har mosten opnået en gæringstemperatur på ca. 33-34º C. Denne hurtige, og forholdsvis eksplosive, gæring varer blot ca. 12 dage, hvorefter den alkoholiske gæring er tilendebragt. Herefter presses cap'en hårdt ned for at udtrække syre i ren form. Skindet skilles dernæst fra den færdigfermenterede vin, hvorefter al vinen fordeles på store gamle fade. På disse fade gennemgår vinen langsom malolaktisk gæring og modnes i i alt 39 måneder, inden sammenstikning og aftapning samt yderligere lagring på flaske. Hele processen er indbegrebet af "naturalisme"; vinen fremstilles uden hjælp i form af gær, enzymer, kemi, avanceret teknologisk udstyr, filtrering eller andet. Denne Brunello di Montalcino er således fremstillet efter helt old-school, low-tech metoder, og er dermed et af de mest rene udtryk man kan finde af Sangiovese Grosso. 

Kort sagt: Vinen til den ægte Brunello-aficionado. 

Anmeldelser: 

WineAdvocate.com: "(Score:96+). You just can't beat the purity of the bouquet here: cherries, red licorice, blue flowers and currants. It's all stunning. Il Marroneto's 2015 Brunello di Montalcino opens to a light garnet color with faint ruby highlights. The wine never veers from its lanes, sticking to an absolutely traditional and fresh expression from the appellation. It offers a lean to medium-weight mouthfeel with radiant fruit flavors—think pure cherry fruit. Fruit is harvested from a five-hectare parcel at 300 meters above sea level with calcareous sand and Galestro soils. These conditions lead to the aromatic intensity of the wine, and that's the main takeaway in this classic vintage. There is a moment of softness that expands quickly over the palate. These results are graceful and gorgeous. Some 23,569 bottles were made. This wine was bottled in June 2019, and it hit the market in January 2020. 2021-2038" (Monica Larner)

Jancisrobinson.com: "(17.5 points). Tasted blind. Just mid ruby. Sweetly perfumed strawberry and cherry fruit. Elegant, almost ethereal fruit, but growing in stature on the finish and with bags of gorgeous, coating tannins. Long and aromatic, just not piling it very high at the moment, but with a full spread on the finish" (Walter Speller)


Specifikationer:

Druesammensætning: 100% Sangiovese di Brunello (Sangiovese Grosso).

Lagring: Ca 39 mdr. på store fade, min. 10 mdr. på flaske.

Distrikt: Montalcino, Toscana.

Alkohol: 14%.

Produktion 2015: 23,569 flasker

Andre vine fra denne producent 


Om producenten:

Il Marroneto er, i modsætning til sit kæmpestore renommé, et ganske lille vinhus med en samlet produktion på blot ca. 35.000 flasker årligt. Vinhuset, der er gået hen og blevet et rigtigt kult-hus, er drevet med stor passion af den ambitiøse og karismatiske winemaker, Alessandro Mori. Det er beliggende lige udenfor den gamle bymur omkring den idylliske by Montalcino, helt præcist på den nordøstlige side af Montalcino-bjerget i ca. 350-400 meters højde. Fra terrassen har man frit udsyn til Sienas tårne i det fjerne.

År efter år frembringer Il Marroneto ultra-traditionelle, non-intervention Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino på allerhøjeste niveau, sådan som vinhuset har gjort det med dets klassiske Brunello’er siden begyndelsen af 1980’erne.

Alessandro Mori’s respekt for terroirets særegenhed viser sig tydeligt i hans vine, som er tro mod den tradition og jord, hvori en af Italiens mest ædle vine har sin oprindelse.

Vinstilen er raffineret, med tydelig floralitet, god - men ikke for stor - koncentration, og en stærk mineralsk personlighed. Stilistisk ligger vinene et stykke fra de mere fyldige, modenfrugtige versioner fra de varmere Montalcino-zoner i syd som fx Sant'Angelo Scalo eller Castelnuovo dell'Abate.

Elskere af Il Marroneto går efter levende, præcise og rene eksempler på monovarietal Sangiovese, og netop heri ligger forklaringen på, at kyndige Brunello-fans verden over anser Il Marroneto for at være blandt en lille håndfuld af de allerbedste producenter i Montalcino.  

Produktionsfilosofien er oldschool og organisk funderet; der anvendes ingen kemi i mark eller kælder, vinene spontangærer udelukkende, der anvendes ingen temperaturkontrollerede tanke, der anvendes kun sulfitter i uhyre begrænsede mængder (ved aftapning), og vinene er hverken klarede eller filtrerede. 

Topvinen "Madonna delle Grazie" sælges i forsalg, og er som regel udsolgt før den lander på lager hos os.
Skriv derfor til os på distinto@distinto.dk, hvis du ønsker at blive skrevet på vores forsalgsliste og få muliged for at slå til, når vinen udbydes.

 Baggrundshistorien

Giuseppe Mori, som var advokat i Siena, erhvervede sig i 1974 en lille historisk landejendom fra 1246, beliggende lige udenfor Montalcinos gamle bymur. På dette tidspunkt var vintypen Brunello di Montalcino endnu ikke rigtigt blevet en ting, og navnet Il Marroneto eksisterede ikke. Men Giuseppe Mori nærede stor passion for vin, var nysgerrig af natur og besluttede sig, mest for sjov, at forsøge sig med vinfremstilling.

Mori-familien begyndte derfor at eksperimentere, og Giuseppe Moris to sønner Andrea og Alessandro udviste straks stor interesse og nysgerrighed for farens nye hobby. Sammen begyndte de at beplante Sangiovese (i årene fra 1975-1984), og søgte råd og ekspertise hos den nære ven af familien, Mario Cortevesio, en stor Sangiovese-kender og arkitekt bag nogle af Chianti-distriktets allerbedste vine.

I 1980 høstede sønnerne Alessandro og Andrea Mori druerne til Il Marronetos allerførste aftapning af Brunello di Montalcino. Den første bottling lød på i alt sølle 1.855 flasker, men i 1982 var produktionen steget til 2.555 flasker, og i 1984 blev de sidste stokke sat. Klonerne var udvalgt i samarbejde med universitetet i Pisa. I disse år udviklede legen sig til noget mere seriøst, og på dette tidspunkt kiggede Cortevesio Alessandro Mori i øjnene:
”Alessandro, du og din bror er ved at kaste jer ud i vinfremstilling som om det var en leg. Men vinfremstilling er en meget alvorlig leg. At fremstille vin på Sangiovese, betyder at man laver vin som vores store forfædre har drukket: Leonardo da Vinci, Giotto og Boccaccio… De har alle lavet deres største værker under indflydelse og med inspiration af Sangiovese. Menneskene, men også druen, som har gennemgået 3000 års evolutionær tilpasning til vores område, skal have den højeste respekt. At udvise vinen respekt, betyder også at man viser den der drikker den respekt. Renhed er det vigtigste; I jeres hjerter og i jeres kælder.”

Mario Cortevesio var også nær ven af en af Sangiovese-druens største vinambassadører, Giulio Gambelli. Dette venskab betød, at Giulio Gambelli blev konsulenten som Alessandro Mori senere kom til at trække på, og som var en af hans store mentorer. Gambelli, som døde i 2012, nåede af fremstille op mod 70 årgange, og var kendt som en af Italiens dygtigste smagere og winemakere af Sangiovese. Han var bl.a. manden bag Gianfranco Solderas ”Case Basse” Brunello og Montevertines Chianti Classico.