Menu

Etna Rosso "Thalià" 2017

Etna Rosso "Thalià" 2017
Tenuta di Aglaea

Varenummer : 05-902A

229,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Saftig, sprød og elegant Etna-vin fremstillet på 100% Nerello Mascalese. "Thalía" betyder "Se!" - som i "se der!". Det er samtidig navnet på én af de tre muser i græske mytologi, nærmere bestemt komediens muse.

Vinen er ret burgundisk i sit udtryk med fokus på de lyse, lettere frugtnuancer som eksempelvis jordbær og hindbær, men er samtidig begunstiget ved en lækker vibrerende syre og en frisk rank stil, der gør den til en elegant og saftig oplevelse. Underliggende finder man spændende mineralske noter.

Vinen er særdeles god til lettere kødretter baseret på kalvekød, svinekød eller fjerkræ, men er naturligvis også oplagt til diverse antipasti og pastaretter.

Bør iltes grundigt og nydes i store åbne glas ved ca. 16-18°.

91 points af James Suckling (tidl. redaktør for Wine Spectator):
"Plums, peaches and lilacs on the nose. Full body, with fine silky tannins and fresh acidity. Focused and racy..."

90 points af Antonio Galloni Wine Advocate (om 2010-årgangen):
"The 2010 Thalia is strikingly beautiful. Crushed red cherries, sweet roses, licorice, mint and spices waft from the glass in this delicate, intensely perfumed wine. The 2010 impresses for its overall sense of balance and harmony. This is a terrific showing from Caciorgna.”

Specifikationer:

Druesammensætning: 100% Nerello Mascalese (Massale-klon).

Lagring: 8 måneder på barriques, 3 måneder på flaske.

Distrikt: Etna, Sicilien.

Alkohol: 13%.

Årlig produktion: 7.900 flasker.

Om producenten:

Det sicilianske vinhus Tenuta di Aglaea ejes og drives af den unge danske ambitiøse wine maker Anne-Louise Mikkelsen, som gennem mere end 10 år har arbejdet inden for vinens verden, med ophold i både Frankrig og Italien. I Frankrig var hun med til at fremstille vin i Bourgogne, og Italien har hun været inde over projekter i Toscana, før kærligheden faldt på vinene fra Etna og vinhuset Tenuta di Aglaea.

Her har Anne-Louise fundet et helt og aldeles unikt terroir med en porøs, nærmest sort, jordbund bestående af størknet lava og aske, der er hærdet lag på lag gennem tiden. Markerne er beplantet med den lokale sort Nerello Mascalese, de fleste små Albarello-buske, en unik sort som er et levn fra før Phylloxera satte ind. Det er tale om yderst fertil jord, rig på næring og mineraler, og dermed også en jordbund der er ideel til fremstilling af virkelig spændende vin. Og flere af stokkene er op mod 100 år gamle.

Etna-appellationen er på mange måder anset som et af de mest interessante vindistrikter i Italien pt., og i mange gastronomiske kredse nyder den godt af en decideret "hip-faktor". Og det er der en helt naturlig forklaring på: Man finder ikke vine mange steder, der har så tydeligt et terroir-præg som vinene herfra, vine med et så særegent og distinkt udtryk.

Etna-vinene er meget karakteristiske, anderledes og identificérbare. De har et krystalklart udtryk, man kun forbinder med vinene fra området, og de er både elegante, nærmest burgundiske, de er mineralske, og så har de denne helt karakteristiske tørstoffornemmelse. I Nerello Mascalese-druen, som er hoveddruen, finder man en druetype som på mange måder giver sig til udtryk i en slags "Pinot Noir møder Nebbiolo"-stil. Her er elegance, fine detaljer, spændstighed og - i de større vine - tyngde.

Etna-vine er ikke alene unikke vine i en unik stil, de er også fremstillet under helt unikke vilkår. Det er udfordrende at dyrke vin på en aktiv vulkan, hvor det næste udbrud i princippet kan udslætte vinplanterne med aske eller brænde markerne af med flydende lava. Anne-Louise Mikkelsen fortæller, at det bestemt ikke er sjældent, at man får aske i håret under markarbejdet. Et tydeligt bevis på, hvor reel truslen i virkeligheden er, især for producenterne længst oppe af Etna, såsom Tenuta di Aglaea.

Navnet på vinhusets topvin til og med årgang 2011 var ”N*Anticchia”, som kommer af siciliansk dialekt, hvor betydningen er ”lille”. Navnet referer til størrelsen af Anne-Louises første vinmark, Passo Cannone (0,5 hektar), som blev købt i 2005. Fra og med årgang 2012 hedder topvinen "Annacare".

Udover denne fremstilles der de tre øvrige Nerello Mascalese-vine; "Aglaea", "Thalìa" og "Contrada Santo Spirito". Dertil kommer hvidvinen "Bianco Sicilia", ligeledes fremstillet på Etna.

Produktionen er naturlig og med den største respekt for miljøet. Der vil være opnået fuld økologisk certificering i 2020.

Den samlede produktion løber op i alt ca. 23.000 flasker årligt.