På lager
Chionetti

Chionetti, Briccolero '22 Dogliani - ØKO

2022

Yderst seriøs enkeltmarksvin på Dolcetto, den lokale Piemonte-drue. Et fremragende eksempel på, hvad kombinationen af Dogliani-terroiret og en dygtig winemaker betyder for kvaliteten.

Pris
200,00  DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.500 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Dogliani Briccolero er fremstillet på den klassiske Piemonte-sort, Dolcetto - en drue der slet ikke får den anerkendelse den reelt fortjener. Dogliani-distriktet er højborg for druen, og Chionetti er en af de ypperste eksponenter, hvilket bliver bekræftet af prominente navne som Galloni, Jancis Robinson og Gambero Rosso. Sidstnævnte skrev i 2016 bl.a. følgende: "Universally recognized as one of the leading winemakers not just in Dogliani but in Langhe...".

I Briccolero får man en yderst seriøs Dolcetto-vin. Den er et fremragende eksempel på, hvad kombinationen af Dogliani-terroiret og en dygtig winemaker betyder for kvaliteten. Det er en kompleks og ambitiøs vin, som har et stort lagringspotentiale. Vinen er intens og dyb i udtrykket. Den er rig på frugt og florale noter, den har en god syre og markant tannin. Det er Dolcetto på den helt store klinge! Duften og smagen er kendetegnet ved friske bær, fx brombær, kirsebær, røde og mørke bær generelt, og en let lakridsal note. Der er en tydelig mineralitet i finishen, og en lang, lang eftersmag.

Druerne kommer fra ca. 50 år gamle stokke, de høstes manuelt, og de afstilkes forud for gæringen som foregår i temperaturkontrolleret ståltank, hvor temperturen ikke overstiger 29°C. Efter alkoholisk gæring, hviler vinen primært på cement, en lille andel hviler dog på gamle fade. Briccolero filtreres ikke, men sedimenterer naturligt. Vinen er øko-certifeceret.

Det er en intens og kraftig vin - en udpræget madvin - som vil fungere fremragende sammen med fx rustikke og kraftige simreretter og grillet rødt kød.

Vinen bør serveres ved ca. 16°C.

Anmeldelser

Renelangdahl.com (Læs hele artiklen om Chionetti HER):

"Højintens aroma med kirsebær, vanilje, kirsebærsten og abrikoskerner, og den har altså kun set gamle botti og smagen minder mig om salig Mærsk McKinney-Møllers stille, men statelige positur, magt uden larm, let bittert touch og langvarig eftersmag."

Detaljer
LandItalien
OmrådePiemonte
ProducentChionetti
Årgang2022
DruesortDolcetto
Flaskestørrelse750 ml.
Alkohol14 %
Lagring90% lagres på cement, 10% på gamle store fade.
ØkologiskJa

Chionetti

Vinhuset blev grundlagt af Giuseppe Chionetti i 1912, hvor han købte vinmarker i San Luigi-området i Dogliani og samtidigt anlagde vingården. I begyndelsen blev produktionen solgt som ”bulk” til negocianter og andre producenter, men efterhånden blev mere og mere vin solgt færdigflasket, og først fra da af begyndte familien at markedsføre vinene under navnet Chionetti.

Det var takket være Quinto Chionetti, 3. generation, at vinhusets renommé for alvor begyndte at vokse. Quinto satte kvaliteten i højsædet og satte skub i udviklingen, bl.a. med eksport til USA. Quintos søn Andrea (4. generation) begyndte efterfølgende at eksperimentere og studere de forskellige marker og beliggenheder, og begyndte at vinificere druerne fra de forskellige plots særskilt. Dette førte til skabelsen af de tre cru’er; Sorì BriccoleroSan LuigiVigna la Costa. I dag bare kendt som BriccoleroSan Luigi og La Costa.

Nicola Chionetti - nutidens bannerfører
I 1988, da det så allermest rosenrødt ud, døde Andrea og hans datter Elena på tragisk vis i en bilulykke. Quinto genindtrådte som følge af de ulykkelige omstændigheder som daglig leder, og førte virksomheden ind i det 21. århundrede. I 2013 blev tøjlerne overdraget til Nicola Chionetti, Quintos nu faderløse barnebarn, der lige siden med sikker hånd har ført traditionerne videre.
 
Nicola er en progressiv og intellektuel ung winemaker, som tilmed kan skrive ”Italiens yngste borgmester nogensinde” på CV’et!
 
Siden årgang 2015 har familien Chionetti desuden fremstillet vine fra marker i Barolo-området (Monforte d’Alba), hvor de har opkøbt i alt tre marker, herunder Bussia.
 
Hele produktionen er økologisk, om end kun Dolcetto-vinene og deres Riesling er certificerede. Den samlede produktion er ca. 85.000 flasker om året.

Piemonte

Piemonte er en region i det nordvestlige hjørne af Italien. Bjergene i nord, sørger for ly for både kolde nordlige vinde og nedbør. Klimaet er moderat og kontinentalt med lange, kolde vintre, og somre, der kan udfordres med tordenvejr, hagl og tåge. Det bakkede landskab, sørger for godt potentiale for vindyrkning. De vigtigste druesorter er Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, samt Cortese og Moscato på den hvide side. De største og mest anerkendte vinområder er beliggende syd for hovedbyen Torino, omkring byerne Asti og Alba. De største vine er Barolo DOCG og Barbaresco DOCG.