Om vinen:
I 2015 erhvervede Nicola Chionetti sig nogle topmarker i Barolo-kommunerne Monforte d'Alba (Bussia, Pianpolvere Soprano) og Castiglione Falletto (Parussi), og i 2019 blev de første Barolo'er frigivet. Dette er topvinen Vigna Pianpolvere, en Barolo fremstillet af druer høstet udelukkende fra en mikro-parcel nord for Monforte d'Alba, og en vin der kun produceres meget få flasker af, og hvoraf kun et stærkt begrænset antal flasker kommer til Danmark. I 2015-årgangen blev der produceret i alt 1.852 flasker, og vi modtog blot 60 flasker.
Den alkoholiske gæring varede i 2015 blot 10 dage, men hele macerationsperioden varede i ca. 60 dage i store gæringsfade af fransk eg (ikke ristet). Herefter blev vinen flyttet til store fade af fransk eg, hvor den modnede frem til aftapning 24 måneder senere. Vinen er ufiltreret.
Barolo Vigna Pianpolvere giver alt det man forventer af en ædel Nebbiolo fra et super klassisk og fornemt terroir; en elegant, behersket næse med fin rød frugt, noter af tørrede rosenblade, støvet jord, vilde blomster, lyse kirsebær, et touch af balsamico, lidt salte krydderier samt et lettere animalsk udtryk. På palletten en blød tekstur, løftet og feminin, men med en balancerende syre, en markant rank, men finkornet, tannin og moden kirsebær frugt samt antydninger af sort te og tør tobak. Finishen er overvældende lang med et trademark-mineralsk bid. Kort sagt, her er der tale om en ambitiøs og harmonisk Barolo med stort potentiale for yderligere udvikling i flasken.
Vinen er den oplagte ledsager til vigtige vinøse stunder med dine bedste vinvenner. Gastronomisk vil vi anbefale en kontekst, hvor det på tallerken har jordede elementer (fx svampe, trøfler), er proteinrigt eller fedtholdigt.
Bør nydes i Bourgogne-glas ved ca. 17°C.
Specifikationer:
Druesammensætning: 100% Nebbiolo.
Lagring:
Distrikt: Monforte d'Alba, Piemonte, Italien.
Alkohol: 14%.
Årlig produktion: 1.852 flasker (årgang 2015).
Indhold: 0,75 liter.
Packaging: Leveres i 6 stk. karton.
Andre vine fra samme producent
Om producenten:
Da vi for første gang smagte vinene fra Chionetti, blev vi øjeblikkeligt bjergtaget. Endelig var vi stødt på vine fremstillet af ”Piemontes trejdeviolin”, Dolcetto-druen, som beviste, at der så sandelig kan skabes store vine på denne, ofte lidt ringeagtede, lokale druesort. Dolcetto betragtes af mange som en drue uden det store potentiale, til fremstilling af syrefattige og simple ”frokostvine” med en lidt rustik tanninstruktur. Skeptikerne vil mene, at det er en drue, der i stil minder om Barbera, dog med lavere syre og højre tannin.
Chionetti lægger med sine vine stor afstand til disse betragtninger. Her er der tale om vine af højeste kvalitet og med et stort lagringspotentiale.
Inden vi mødte Nicola Chionetti, som er 5. generation i Chionetti-familien, havde vi kun smagt kedelige eksemplarer af Dolcetto. Så det var med forventningerne helt i bund, at vi satte os for at smage. Det var i foråret 2019, og lad os bare være ærlige, det var også første gang vi smagte, hvad en god Dolcetto virkelig kan præstere!
Chionetti er beliggende i kommunen Dogliani, som ligger ganske tæt på Monforte d’Alba i det UNESCO-beskyttede område, Langhe. Dogliani betragtes som højborgen for top-Dolcetto. Det er også i Dogliani, at Dolcetto menes at have sin oprindelse. Allerede i 1593 blev navnet "Dozzetto" (Dolcetto) nævnt for første gang i et officielt dokument udstedt af Dogliani kommune. Landsbyen har sin egen appellation, Dogliani DOCG, og vine, der bærer Dogliani på etiketten skal være fremstillet på 100% Dolcetto. De bedste eksempler har et stort lagringspotentiale, samt stor kompleksitet og struktur. De er frugtrige (til den mørke, blå-frugtede side), men har stadig rankheden som er så typisk for Piemonte-vinene; her er god syre, god tannin og krop.
Dogliani-appellationens kvalitet underbygges af en af verdens førende vinkritikere, Jancis Robinson, i hovedværket
The Oxford Companion To Wine:
”... Dogliani or Dolcetto di Dogliani DOCG produces truly exceptional, ageworthy, and complex wines radically different from the many uninspiring but cheaper Dolcetto.” HistorienVinhuset blev grundlagt af
Giuseppe Chionetti i 1912, hvor han købte vinmarker i San Luigi-området i Dogliani og samtidigt anlagde vingården. I begyndelsen blev produktionen solgt som ”bulk” til negocianter og andre producenter, men efterhånden blev mere og mere vin solgt færdigflasket, og først fra da af begyndte familien at markedsføre vinene under navnet Chionetti.
Det var takket være
Quinto Chionetti, 3. generation, at vinhusets renommé for alvor begyndte at vokse. Quinto satte kvaliteten i højsædet og satte skub i udviklingen, bl.a. med eksport til USA. Quintos søn
Andrea (4. generation) begyndte efterfølgende at eksperimentere og studere de forskellige marker og beliggenheder, og begyndte at vinificere druerne fra de forskellige plots særskilt. Dette førte til skabelsen af de tre cru’er;
Sorì Briccolero,
San Luigi,
Vigna la Costa. I dag bare kendt som
Briccolero,
San Luigi og
La Costa.
Nicola Chionetti - nutidens bannerførerI 1988, da det så allermest rosenrødt ud, døde Andrea og hans datter Elena på tragisk vis i en bilulykke. Quinto genindtrådte som følge af de ulykkelige omstændigheder som daglig leder, og førte virksomheden ind i det 21. århundrede. I 2013 blev tøjlerne overdraget til
Nicola Chionetti, Quintos nu faderløse barnebarn, der lige siden med sikker hånd har ført traditionerne videre.
Nicola er en progressiv og intellektuel ung winemaker, som tilmed kan skrive ”Italiens yngste borgmester nogensinde” på CV’et!
Siden årgang 2015 har familien Chionetti desuden fremstillet vine fra marker i Barolo-området (Monforte d’Alba), hvor de har opkøbt i alt tre marker, herunder Bussia.
Hele produktionen er økologisk, om end kun Dolcetto-vinene er certificerede. Den samlede produktion er ca. 85-90.000 flasker om året.