Menu

Chianti Classico

Chianti Classico 2018
Castellare di Castellina

Varenummer : 04-000001A

179,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Flot typisk Chianti Classico fremstillet på Sangiovese-klonen Sangioveto og Canaiolo fra ca. ca. 30-40 år gamle stokke.

Vinen lagres på store fade i ca. 7 mdr. og 6 mdr. på flaske inden frigivelse.

I næsen fanger man med det samme den typiske toscanske frugt med noter af mørke bitre kirsebær, syrlige kirsebær, en svag antydning af solbær og et delikat strøg af flæsk, røg og tør jord. Vinen er super saftig og rank på paletten, hvor den sitrende og mundrensende syre giver vinen et lift.

Vinen er klassisk tør, frisk og drøn charmerende. En rigtig madvin som fungerer fantastisk til pizza, ragúer, kalve- og svinekød. En god allround-vin med den autentiske smag af Toscana.

Bør serveres ved ca. 16°.

 

Specifikationer:

Druesammensætning: Sangioveto, Canaiolo.

Hektarudbytte: 50 Hektoliter pr. hektar.

Lagring: 7 mdr. på toneaux, 6 mdr. på flaske.

Distrikt: Chianti Classico, Toscana.

Alkohol: 13,5%.

Årlig produktion: ca. 50.000 flasker.

Andre vine fra denne producent

 

Om producenten:

Castellare di Castellina er en ikonisk og yderst velrenommeret producent, ikke alene i Toscana, men i hele Italien, ja sågar i hele verden.

Vinhuset er beliggende i hjertet af Chianti Classico, vest for, og lidt neden for byen Castellina in Chianti, som ligger på toppen af et mindre højdedrag. Castellare er, med den anerkendte vinskribent René Langdahl Jørgensens ord, “et mønstereksempel på dogmet om, at vinstokke med smuk udsigt giver god vin.” Nu har vi selv besøgt vinhuset adskillige gange, og vi kan skrive under på, at udsigten er aldeles bjergtagende, med vinmarker, olivenlunde, skove i de bølgede bakker, så langt øjet rækker.

Vinmarkerne, i alt 33 hektar, ligger for neden af hovedbygningen, i en nærmest amfiteaterlignende formation med perfekte soleksponeringsforhold, mens enkelte parceller ligger på den anden side af landevejen mod byen Poggibonsi. Markerne befinder sig i gennemsnit ca. 370 meter over havets overflade, med størstedelen vendt mod sydøst. Den samlede produktion er ca. 250.000 - 300.000 flasker om året, fordelt på en ret bred portefølje. Produktionen er organisk funderet, og huset var et af de første til at dyrke økologisk (om end huset i dag ikke er øko-certificeret), ud fra respekt til naturen og til vinen i flasken. Denne filosofi afspejles på flaskerne, som for hver årgang bærer en ny fugl, altid en lokal truet art, som motiv på etiketten. Castellares vine er derfor let genkendelige, og mange referer til deres vin som ”Den med fuglen”.

Castellare blev grundlagt i dets nuværende form i 1970’erne, i en tid som også betegnes som perioden, for italiensk vins renæssance i nyere historie. Forlæggeren og entreprenøren Paolo Panerai, som tjente sine mange penge på magasin- og avisudgivelse, herunder det indflydelsesrige Milano Finanza, var også en gourmand med store vinvisioner. Han købte og forenede de fire gårde CastellareCaselleSan Niccolò samt Le Case, og grundlagde dermed Castellare di Castellina i 1979, og er fortsat den enevældige ejer af vinhuset den dag i dag. Paolo Panerai ejer også vinhuset Feudi del Pisciotto på Sicilien samt Rocca di Frassinello i det vestlige Toscana.

 

Vinstil & terroir

Vinene fra Castellare di Castellina er vine for ”strukturalister”. Det er vine, hvor terroiret skinner kraftigt igennem, og hvor mineraliteten og de ikke-frugtige noter som fx tør jord, aske og sten er bærende elementer sammen med den syrestyrede røde frugt med nuancer som sure og bitre kirsebær, ribs, tranebær og jordbær. Stilen er bestemt ikke for novicer, men det er Sangiovese par excellence, og vinhuset er anerkendt nationalt som internationalt for dets høje, høje klasse.

Jordbunden har god dræningsevne og er en blanding af kalkstensholdig mergel, Galestro, og en anelse ler, hvilket udgør en ideel sammensætning ift. til skabelse af intense strukturerede vine med stort udviklingspotentiale. Nogle steder er jorden særlig hård, og dermed sværest at bearbejde, men giver til gengæld de bedste druer. Disse områder kaldes for ”i sodi” (de hårde), og deraf kommer navnet på topvinen I Sodi di San Niccolò.