Mario og Giovanni Roagnas organiske vine fra Roero-distriktet har altid stået som noget ganske særligt for os. Druerne er ultra-sunde, der er altid god modenhed i vinene, og det hele er altid bakket op af formidabel strukturel komposition. Da vi blev introduceret til det seneste skud på stammen, denne Nebbiolo d'Alba, var vi ved at falde ned af stolen af bar begejstring!
Vinen er en cuvée fra de to marker Bricco Medica og Vigna di Lino som hver især lægger navn til vinene af samme navne. Druerne til denne Nebbiolo er imidlertid en slags "efter-høst", en form for andensortering, hvor de druer der ikke blev brugt til de to oprindelige cuvéer blev efterladt for en stund på stokkene, inden de blev høstet til vinen her. Druerne, som altså er de mindst modne og dermed har et lidt lavere sukkerindhold, giver en lidt lettere og friskere version, som også får lidt kortere tid på fad, og kan drikkes med velbehag noget tidligere.
Druerne fra de to marker sam-vinificeredes i ståltank. Gæringen startede spontant op udelukkende ved hjælp af druernes og omgivelsernes naturlige gær. Macerationen varede ca. 30 dage og var helt uden temperaturstyring, men med remontage to gange dagligt. Efter macerationen fik vinen lov at "sætte sig", inden den blev hældt på delvis barriques og delvis store fade, hvor den forblev i 12 måneder. Efter efterfølgende 6 måneders flaskelagring, var vinen klar til frigivelse.
Vinen er ekstremt elegant. I glasset har den en sart rubinrød farve med lav farvekoncentration. Den byder på en flot rødfrugtet næse, hvor lyse bær, fx hindbær og jordbær, tonser frem understøttet af en klassisk floralitet, hvor især noter af friske roser byder ind. Den har et klassisk, men lettere tannisk bid i finishen, og bidet balanceres af en fin fylde og den udprægede frugtdrevne karakter. Det her er vin der kombinerer den tørre og elegante frugt med en indsmigrende sødmefuldhed og frisk saftighed. Det er en "Poor Man's Barolo" man skal lede længe efter, for at få en bare nogenlunde tilsvarende kvalitet. Intensiteten og nerven er forbilledlig, og eftersmagen lang.
Vinen er meget alsidig og kan finde anvendelse til alt lige fra pizza til fjerkræ og lyst kød over til kraftigere retter på rødt kød, lidt afhængig af serveringstemperaturen.
Den bør nydes i store åbne Bourgogne-glas og serveres ved ca. 16-17°.