Menu

Franciacorta Rosé '61 Brut Nature 2011

Franciacorta Rosé '61 Brut Nature 2011
Berlucchi

Varenummer : BERNATROSE

399,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Dette er prestige-roséen fra det berømte Franciacorta-hus, Berlucchi; vinhuset der satte hele Franciacorta-distriktet på landkortet, og om noget var vinhuset der var med til at sætte produktionen af mousserende kvalitetsvin i gang i hele italien. Den første mousserende vin fremstillet på den traditionelle metode i dette område, og med "Corte Franca" på etiketten, var Berlucchis flaskegærede spumante i 1961. I dag er Franciacorta-distriktet ubetinget den seriøse bobbelvins distrikt nummero uno i hele Italien - og som distrikt, helt overordnet, det eneste reelle alternativ til Champagne i Italien. 

Berlucchi '61 Brut Nature er fremstillet på vinhusets bedste Pinot Noir-druer, udelukkende fra egne marker nær landsbyerne Ragnoli, Quindicipiò, og Gaspa, alle marker beplantet med en tæthed på ca. 10.000 stokke pr. hektar. Det er en vintage-rosé, så der anvendes udelukkende druer fra én høst. Høsten foregik i 2011 i medio august.

De friske druer bliver nænsomt for-presset (hele klaser), hvorefter mosten hviler i 24 timer med skindet (cold soak), inden mosten og druerne presses reelt. En lille del af mosten macererer i 7 dage for at trække farve. Fermentationen foregår på ståltank og med 6 måneders sur lie (bærmekontakt).  

I foråret efter høståret bliver alle batchene med den nu færdige vin clair stukket sammen og tappet på flaske for at gennemgå flaskegæring og modning sur lie. Vinen hviler i 5 år, inden degorgering og afsluttende hvile i 6 måneder. Der justeres ikke på sødmen med liquer de expédition (dosage), hvorfor vinen altså er af typen "Brut Nature".

Vinen er først og fremmest for luxury aficionados som bare vil forkæles med det bedste af det bedste; den tryllebinder med en cremet mousse og de fineste bobler. Farven er fascinerende rosa-pink, mens næsen byder på lagfulde, parfumerede, men sarte noter af syltede ribs, citrusfrugt og et mineralsk udtryk. I munden er vinen båret af crisp syre, cremet tekstur og et behageligt let tannisk touch.  

Vi anbefaler en serveringstemperatur på ca. 10-12°. Den er oplagt blot til forførelse, når der virkelig skal sættes ind, eller til smagfulde apetizers, hovedretter på fisk, lyst kød eller evt. medium-modnede oste.

Vi fik i denne årgang 2011 blot 60 flasker til Danmark.

Specifikationer: 

Druesammensætning: 100% Pinot Noir.

Distrikt: Franciacorta, Lombardiet.

Alkohol: 12,5%.

Indhold: 0,75 liter.

Andre vine fra denne producent

Om producenten:

Berlucchi er vel nok den mest kendte producent af mousserende vine i Italien. Vinhuset blev grundlagt i slutningnen af 1950'erne af de to venner Guido Berlucchi og Franco Ziliani, men først i 1961 så de første flasker Berlucchi-spumante dagens lys. Huset har hjemsted i Franciacorta-distriktet, i Borgonato (nær Brescia, syd for Lago d'Iseo), i den norditalienske region Lombardiet.

Den første producerede vin, som var en spumante fremstillet på den klassiske metode efter fransk inspiration (Champagne), blev døbt "Pinot di Franciacorta". Det var første gang nogensinde, at en vin fik betegnelsen "Franciacorta", der jo som bekendt i dag er det førende brand og distrikt inden for mousserende vine fremstillet på den klassiske metode i Italien, - og Berlucchi-huset blev dermed principielt foregangsmand og opfinder af hele begrebet "Franciacorta".

I dag er Berlucchi en af de førende producenter på sit felt, og vinhusets varianter i serien "Cuvée' Imperiale" er vel nok de mest kendte italienske mousserende vine blandt de italienske forbrugere overhovedet; en kraftig understregning af vinhusets rolle som absolut markedsleder på sit felt.

Vinhuset lægger desuden navn til trofæet "The Guido Berlucchi Trophy", som hvert år tildeles årets bedste sommelier kåret af den italienske sommelierforening "AIS" (Associazione Italiana Sommelier).

Vi importerer serierne "Cuveée '61", både i non-vintage og vintage-versionerne. '61-serien er at betragte som Berlucchis top-serie og består af vine som kun findes indenfor toppen af gastro-sektoren eller i specialhandelen.