JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Artikel
Din vin er manipuleret
I de senere år har bevidstheden om sundhed og økologi nået nye højder, men stadig ligger naturlige varer side om side i indkøbskurven med manipulerede vine, fyldt med tilsætningsstoffer. Mange vine er nemlig slet ikke det naturprodukt du regner med.
Husblads, mælkebakterier, træspåner og citronsyre, det er nogle af de ingredienser og tilsætningsstoffer nogle producenter bruger under fremstillingen af vin. Og flere af disse kan man
finde rester af i den endelige vin uden at producenterne behøver oplyse om det. Det er virkeligheden i dag, og det betyder, at vinen i kurven kan vise sig at være nogenlunde lige så naturlig som den berygtede tre-stjernede salami eller Coca-Cola.
”Det idealistiske udgangspunkt for vin er jo, at vin skabes i marken og derfra går det kun tilbage, men nogle producenter manipulerer meget med vinen under fremstillingen”, det siger Erik Andersen, fuldmægtig i Fødevarestyrelsen.
I EU er der 59 godkendte ingredienser og tilsætningsstoffer på listen over godkendte metoder til vinfremstilling. Døren for manipulation står derved stadig åben, og det er der mange, der benytter sig af.
Kunstig proces
En af de brugte metoder i industrien er mikrofiltrering. En teknik som fjerner uønskede bakterier og mikroorganismer fra vinen.
”Det gør det nemmere at styre gæringsprocessen, men samtidig fjerner man nogle af vinens karaktergivende elementer”, siger Erik Andersen. Efter mikrofiltrering har producenten i princippet hvisket tavlen ren, vinen er blevet mere neutral og ”steril” i smagen, og nu kan man tilsætte smagsgivere: Koncentreret druesaft for at øge alkohollen, og træspåner for fadsmag og tanniner. Derved er smagen ikke udtryk for drue, jordbund og klimaforhold, men en kunstig proces i et laboratorie.
Årsagen til manipulationen ligger lige for: Stabilt produkt med genkendelig smag, som falder i de
fleste forbrugeres smag.
”Det er et brud på vinens autencitet, men der er mange penge i vinproduktion”, siger Erik Andersen.
Alternativet
De senere år, er der kommet en modreaktion til den kraftige manipulation af vin. Eksempelvis må økologiske vine kun bruge en begrænset mængde ingredienser og tilsætningsstoffer, og mikrofiltrering er slet ikke tilladt. Det samme gælder biodynamisk vin, som bygger på Rudolph Steiners principper for landbrug. Endelig er der naturvin, som godt nok mangler en entydig definition, men principielt helt afholder sig fra brug af tilsætningsstoffer og andre ”hjælpemidler”.
Det er ikke altid nemt at finde rundt i, men din lokale vinhandler bør vide, hvordan hans vin er produceret, så spørg, hvis du gerne vil vide, hvad der er i flasken. Alternativt kan du gå ind på distinto.dk, hvor importøren har samlet de naturlige vine i en sektion for sig:
Naturlige vine hos Distinto