Unikum af en Montefalco-vin.
Ægteparret Raffaella og Alfredo har med kyndig assistance fra winemaker Tiziano Vistalli skabt en vin der sætter helt nye normer for vintypen Montefalco Rosso. Det er et sandt mesterværk der på rekordtid har opnået kultstatus, og som praktisk talt er umulig at opdrive.
Den fremstår i glasset intens, dyb med en mørk, mørk farve, en potent bouquet af modne røde mørke bær, læder, sværte, ristet mokka, bitter kakao, sødlig tobak og en diskret sødme. Bitre kirsebær, blåbær og let syrlige kirsebær toner frem, mens en ædel muld- og bitterchokolade-note også byder sig på.
I munden fremtoner en markant, men stadig balanceret og struktureret muskelvin sig; den har en bredskuldret, men meget elegant mørk frugt, let bitterhed og evidente, men ekstremt "silky" tanniner. Det hele pakket ind i stor fedmefuldhed, markant eftersmag med fornemt syrebid.
Man fornemmer friskhed, og ikke mindst potentiale, i skikkelse af en balsamisk nuance med fine noter af friske krydderurter.
Alfredosa Montefalco Riserva er den ultimative meditationsvin for vinelskeren der ikke er tannin-forskrækket, men den er naturligvis og velegnet til oksekød, helts i form af rustikke grove udskæringer på grillen, tilberedt helt rødt og serveret i velvoksne stykker.
Der bliver i normale år produceret ca. 2.700 flasker, hvoraf i alt 420 flasker normalt kommer til Danmark. Det er vine der henvender sig udelukkende til vinsamlere og entusiaster eller landets førende restauranter.
Vinen er af det italienske landbrugsministerium blevet anvendt som eksempel på italiensk landbrugs ypperste formåen, og er blevet givet som officiel gave til verdensledere som fx. Barack Obama, Angela Merkel og Vladimir Putin. Den repræsenterer cremen af det bedste, og i Italien sælges den udelukkende på Michelin-restauranter, herunder bl.a. Heinz Becks berømte La Pergola i Rom.
Druerne er høstet fra en ca. 18 år gammel mark beliggende i ca. 400 meters højde på skråningen op mod Montefalco bys østside, praktisk talt helt op til den gamle bymur. Marken er ca. ½ hektar stor og beplantet med en tæthed på ca. 5.000 stokke pr. hektar. Klimaet er kontinentalt og jordbunden ler- og kalkholdig.
Vinen er sammenstukket af det typiske blend for Montefalco Rosso; Sangiovese, Merlot og Sagrantino, med en klar overvægt af Sangiovese (70%).
Merlot-druerne høstes primo september, Sangiovese-druerne ultimo september, mens Sagrantino'en som den sidste bringes i hus primo oktober.
Herpå gæres vinen i temperaturkontrollerede ståltanke inden overgangen til lagringen på barriques.
Bør serveres ved ca. 16-18°.
Årlig produktion: Ca. 2.700 flasker.
Info om vinhuset og øvrige vine
Morten Bundgaard, Jyllands-Posten, 1. december 2018 (om årg. 2015): 93 points
"Fascinerende vin, den er næsten helt alamodisk og mostet i stilen med sursød hyldebærsaft, kirsebær og sød pibetobak. Med lidt luft toner en kompleks jordet parfume frem sammen med de søde fadkrydderier og den tobakkede frugt. Smagen er ret nuanceret og kraftfuld med poleret frugt, livlig syre, smidige tanniner. Stor rosso."