På lager
Tenuta di Aglaea

Aglaea, Lucifer 2020 Bianco Sicilia

2020

Charmerende Etna-hvidvin, når det er bedst. Elegant, fyldig, men samtidig meget saftig og cremet i teksturen.

Pris
219,00 DKK
  • Fri fragt

    Ved køb over 1.200 DKK

  • Hurtig levering

    1 - 3 hverdage

  • Spar 10%

    Ved køb af min. 12 flasker

Tenuta di Aglaea, Lucifer 2020 Bianco Sicilia

Charmerende Etna-hvidvin fra Tenuta di Aglaea og den ambitiøse danske winemaker Anne-Louise Mikkelsen.

Vinen er frisk, mineralsk og salin og i en saftig stil med et levende syrespil. Næsen er kendetegnet ved friske æble-nuancer, lyse stenfrugter, lette tropiske noter henad ananas, sødmefuld citrus, alt imens de salte og mineralske nuancer ligger subtilt lige under frugten. Den har en god fylde og pæn længde.

Det er en vin der passer godt til grøntsager, salater, skalddyr, fisk og fjerkræ, men som også er velegnet til friskoste, fx på gedemælk.

Vinen er fremstillet af druer høstet på den legendariske vulkan, Etna, og fra marker i næsten 800 meters højde. Den er et såkaldt field blend af oprindeligt plantede sorter (Grecanico, Cataratto, Minella og Carricante) som høstes manuelt fra stokke der er helt op til knap 100 år gamle. Vinstokkene er beplantet med en tæthed på ca. 8.000 stokke pr. hektar, alle opbundet efter goblet-systemet, altså som bush vines.

Så snart høsten er bragt i hus, crushes druerne i gæringstanken, hvorefter temperaturen nedsættes til 7,5º. Den ugærede most hviler med skallerne ved denne temperatur i alt ca. 36 timer for at trække de friske og primære aromaer ud, en metode som kaldes maceration pelliculaire eller det engelske, mere mundrette cold-soak. Efter 36 timers cold-soak, flyttes vinen fra bundfaldet og over på en anden tank, hvor der skrues der op for temperaturen, så gæringen starter. Mosten gærer i ca. 6-8 dage, hvor den maksimalt når ca. 28°. Herefter flyttes den klare del af vinen tilbage til den oprindelige tank, hvor malolaktisk gæring finder sted. Efter ca. 10 dage flyttes vinen atter, og efter i alt ca. 12 måneders yderligere lagring, tappes vinen og frigives til salg.

Druerne kommer fra markerne Santo Spirito (0,56 Ha.) og Schiara Nova (1,1 Ha.) som er beliggende i henholdsvis kommunerne Castiglione di Sicilia og Randazzo på Etnas nordside. Markerne er demarkerde til rødvinsproduktion, og dermed indenfor appellationen Etna Rosso, hvorfor Anne-Louise ikke må kalde vinen for Etna Bianco D.O.C., til trods for at den er fremstillet på Etna, fra durer på Etna! Vinen er derfor, takket være italiensk bureaukrati, blot klassificeret som den mindre specifikke Bianco Sicilia I.G.T., selvom den pricipielt er en Etna Bianco D.O.C.  

Der produceres kun ca. 3.500 flasker af denne hvidvin.

Detaljer
LandItalien
OmrådeSicilien
ProducentTenuta di Aglaea
Årgang2020
DruesortCarricante, Cataratto, Greganico, Inzolia, Minella
Flaskestørrelse75 cl.
Alkohol13%
LagringI ståltank

Elegance og kompleksitet fra Etnas frodige jordbund

Det sicilianske vinhus Tenuta di Aglaea ejes og drives af den unge danske ambitiøse wine maker Anne-Louise Mikkelsen, som gennem mere end 10 år har arbejdet inden for vinens verden, med ophold i både Frankrig og Italien. I Frankrig var hun med til at fremstille vin i Bourgogne, og Italien har hun været inde over projekter i Toscana, før kærligheden faldt på vinene fra Etna og vinhuset Tenuta di Aglaea.

Her har Anne-Louise fundet et helt og aldeles unikt terroir med en porøs, nærmest sort, jordbund bestående af størknet lava og aske, der er hærdet lag på lag gennem tiden. Markerne er beplantet med den lokale sort Nerello Mascalese, de fleste små Albarello-buske, en unik sort som er et levn fra før Phylloxera satte ind. Det er tale om yderst fertil jord, rig på næring og mineraler, og dermed også en jordbund der er ideel til fremstilling af virkelig spændende vin. Og flere af stokkene er op mod 100 år gamle.

Etna-appellationen er på mange måder anset som et af de mest interessante vindistrikter i Italien pt., og i mange gastronomiske kredse nyder den godt af en decideret "hip-faktor". Og det er der en helt naturlig forklaring på: Man finder ikke vine mange steder, der har så tydeligt et terroir-præg som vinene herfra, vine med et så særegent og distinkt udtryk.

Etna-vinene er meget karakteristiske, anderledes og identificérbare. De har et krystalklart udtryk, man kun forbinder med vinene fra området, og de er både elegante, nærmest burgundiske, de er mineralske, og så har de denne helt karakteristiske tørstoffornemmelse. I Nerello Mascalese-druen, som er hoveddruen, finder man en druetype som på mange måder giver sig til udtryk i en slags "Pinot Noir møder Nebbiolo"-stil. Her er elegance, fine detaljer, spændstighed og - i de større vine - tyngde.

Etna-vine er ikke alene unikke vine i en unik stil, de er også fremstillet under helt unikke vilkår. Det er udfordrende at dyrke vin på en aktiv vulkan, hvor det næste udbrud i princippet kan udslætte vinplanterne med aske eller brænde markerne af med flydende lava. Anne-Louise Mikkelsen fortæller, at det bestemt ikke er sjældent, at man får aske i håret under markarbejdet. Et tydeligt bevis på, hvor reel truslen i virkeligheden er, især for producenterne længst oppe af Etna, såsom Tenuta di Aglaea.

Navnet på vinhusets topvine er Anancare og Santo Spirito, som hun mener inkapsler hvad Sicilien kan. Det er intense, elegante vine og komplekse vine med et flot lagringspotentiale. Desuden rigtig flotte gastronomiske vine, der på fornemmeste vis balancerer frugtighed, syre og mineralitet.

Udover denne fremstilles der de to øvrige Nerello Mascalese-vine, "Aglaea" og "Thalìa".

Den samlede produktion løber op i alt ca. 23.000 flasker årligt.

Sicilien

Sicilien er en historisk vinregion, omend ry og rygte, har været af svingende karakter. I nyere tid har vinregionen høstet stor anerkendelse for særligt sine burgundiske, rødvine på druen Nerello Mascalese. De mest kendte vine kommer fra Etna DOC, som er et afgrænset område omkring vulkanen Etna. Jordbunden her er mørk og mineralsk og danner grundlag for vinenes unikke karakter.