Menu

Bianco Sicilia 2016

Bianco Sicilia 2016
Tenuta di Aglaea

Varenummer : 05-905

229,00 DKK

På lager

Sæt på huskeliste

Om vinen:

Charmerende Etna-hvidvin fra Tenuta di Aglaea og den ambitiøse danske winemaker Anne-Louise Mikkelsen.

Vinen er frisk, mineralsk og salin og i en saftig stil med et levende syrespil. Næsen er kendetegnet ved friske æble-nuancer, lyse stenfrugter, lette tropiske noter henad ananas, sødmefuld citrus, alt imens de salte og mineralske nuancer ligger subtilt lige under frugten. Den har en god fylde og pæn længde.

Det er en vin der passer godt til grøntsager, salater, skalddyr, fisk og fjerkræ, men som også er velegnet til friskoste, fx på gedemælk.

Vinen er fremstillet af druer høstet på den legendariske vulkan, Etna, og fra marker i næsten 800 meters højde. Den er et såkaldt field blend af oprindeligt plantede sorter (Grecanico, Cataratto, Minella og Carricante) som høstes manuelt fra stokke der er helt op til knap 100 år gamle. Vinstokkene er beplantet med en tæthed på ca. 8.000 stokke pr. hektar, alle opbundet efter goblet-systemet, altså som bush vines.

Så snart høsten er bragt i hus, crushes druerne i gæringstanken, hvorefter temperaturen nedsættes til 7,5º. Den ugærede most hviler med skallerne ved denne temperatur i alt ca. 36 timer for at trække de friske og primære aromaer ud, en metode som kaldes maceration pelliculaire eller det engelske, mere mundrette cold-soak. Efter 36 timers cold-soak, flyttes vinen fra bundfaldet og over på en anden tank, hvor der skrues der op for temperaturen, så gæringen starter. Mosten gærer i ca. 6-8 dage, hvor den maksimalt når ca. 28°. Herefter flyttes den klare del af vinen tilbage til den oprindelige tank, hvor malolaktisk gæring finder sted. Efter ca. 10 dage flyttes vinen atter, og efter i alt ca. 12 måneders yderligere lagring, tappes vinen og frigives til salg.

Druerne kommer fra markerne Santo Spirito (0,56 Ha.) og Schiara Nova (1,1 Ha.) som er beliggende i henholdsvis kommunerne Castiglione di Sicilia og Randazzo på Etnas nordside. Markerne er demarkerde til rødvinsproduktion, og dermed indenfor appellationen Etna Rosso, hvorfor Anne-Louise ikke må kalde vinen for Etna Bianco D.O.C., til trods for at den er fremstillet på Etna, fra durer på Etna! Vinen er derfor, takket være italiensk bureaukrati, blot klassificeret som den mindre specifikke Bianco Sicilia I.G.T., selvom den pricipielt er en Etna Bianco D.O.C.  

Specifikationer:

Druesammensætning: Grecanico, Cataratto, Minella, Inzolia, Carricante.

Lagring: ca. 12 mdr. på tank.

Distrikt: Etna, Sicilien.

Alkohol: 12,5%

Årlig produktion: ca. 3.500 flasker.

Om producenten:

Det sicilianske vinhus Tenuta di Aglaea ejes og drives af den unge danske ambitiøse wine maker Anne-Louise Mikkelsen, som gennem mere end 10 år har arbejdet inden for vinens verden, med ophold i både Frankrig og Italien. I Frankrig var hun med til at fremstille vin i Bourgogne, og Italien har hun været inde over projekter i Toscana, før kærligheden faldt på vinene fra Etna og vinhuset Tenuta di Aglaea.

Her har Anne-Louise fundet et helt og aldeles unikt terroir med en porøs, nærmest sort, jordbund bestående af størknet lava og aske, der er hærdet lag på lag gennem tiden. Markerne er beplantet med den lokale sort Nerello Mascalese, de fleste små Albarello-buske, en unik sort som er et levn fra før Phylloxera satte ind. Det er tale om yderst fertil jord, rig på næring og mineraler, og dermed også en jordbund der er ideel til fremstilling af virkelig spændende vin. Og flere af stokkene er op mod 100 år gamle.

Etna-appellationen er på mange måder anset som et af de mest interessante vindistrikter i Italien pt., og i mange gastronomiske kredse nyder den godt af en decideret "hip-faktor". Og det er der en helt naturlig forklaring på: Man finder ikke vine mange steder, der har så tydeligt et terroir-præg som vinene herfra, vine med et så særegent og distinkt udtryk.

Etna-vinene er meget karakteristiske, anderledes og identificérbare. De har et krystalklart udtryk, man kun forbinder med vinene fra området, og de er både elegante, nærmest burgundiske, de er mineralske, og så har de denne helt karakteristiske tørstoffornemmelse. I Nerello Mascalese-druen, som er hoveddruen, finder man en druetype som på mange måder giver sig til udtryk i en slags "Pinot Noir møder Nebbiolo"-stil. Her er elegance, fine detaljer, spændstighed og - i de større vine - tyngde.

Etna-vine er ikke alene unikke vine i en unik stil, de er også fremstillet under helt unikke vilkår. Det er udfordrende at dyrke vin på en aktiv vulkan, hvor det næste udbrud i princippet kan udslætte vinplanterne med aske eller brænde markerne af med flydende lava. Anne-Louise Mikkelsen fortæller, at det bestemt ikke er sjældent, at man får aske i håret under markarbejdet. Et tydeligt bevis på, hvor reel truslen i virkeligheden er, især for producenterne længst oppe af Etna, såsom Tenuta di Aglaea.

Navnet på vinhusets topvin til og med årgang 2011 var ”N*Anticchia”, som kommer af siciliansk dialekt, hvor betydningen er ”lille”. Navnet referer til størrelsen af Anne-Louises første vinmark, Passo Cannone (0,5 hektar), som blev købt i 2005. Fra og med årgang 2012 hedder topvinen "Annacare".

Udover denne fremstilles der de tre øvrige Nerello Mascalese-vine; "Aglaea", "Thalìa" og "Contrada Santo Spirito". Dertil kommer hvidvinen "Bianco Sicilia", ligeledes fremstillet på Etna.

Produktionen er naturlig og med den største respekt for miljøet. Der vil være opnået fuld økologisk certificering i 2020.

Den samlede produktion løber op i alt ca. 23.000 flasker årligt.