Menu

Etna Rosso "Annacare"

Etna Rosso "Annacare" 2012
Tenuta di Aglaea

Varenummer : AGLANA12

399,00 DKK

Ikke på lager

Om vinen:

Den lokale Nerello Mascalese-drue ligger til grund for denne formidable siciliansk vin. Der fremstilles kun ca. 3.600 flasker årligt, ikke mindst fordi produktionen er begrænset af antallet af 70-100 år gamle stokke. Det er således et potent og modent udgangspunkt.

Druerne høstes fra unikt beliggende marker ca. 750 meter oppe af den stadigt aktive vulkan, Etna, i det nordøstlige Sicilien.
Vinen overvælder med en forførende stor burgundisk frugt, med lyse frugtnuancer hen ad jordbær og hindbær, en helt unik mineralsk stil fra det særlige vulkanske terroir samt flot fylde og stor kompleksitet. Annacare er en virkelig stor vin, der allerede nu giver en fantastisk oplevelse, men som inden for 5-10 år vil byde på endnu mere.

Vinen er et fantastisk eksempel på, at power og elegance rent faktisk er forenelige størrelser, og at der laves fantastisk vin på Etnas skråninger som er sammenlignelig med vinene fra de køligere klimaer i Piemonte og Bourgogne.

Bør iltes grundigt og nydes i store åbne glas ved ca. 18°.

93 points af James Suckling (om årgang 2008):
"A ripe and fruity wine with crushed blueberries and blackberries. Full and chewy with round tannins and fruity finish. Impressive. Give it two to three years of bottle age. Organically grown grapes..."

94 points af Antonio Galloni, Wine Advocate":
“The 2008 Etna Rosso N’Anticchia is flat-out dazzling. It boasts serious depth and density while never abandoning its roots. Sweet dried herbs, tobacco, incense and licorice are woven throughout a core of expressive dark red fruit. Deceptively medium in body but with plenty of tannic cloud, the N’Anticchia is all about balance. The 2008 is distinctly pungent and savory on the finish, to the point of being almost overwhelming in its exoticism. There is a lot to like here, but readers will need to approach the 2008 with an open mind and palate. All of the qualities that make Etna such a special place are on full display here.”

VinAvisen, uge 24, 2012:
"Nej, for søren, hvor er den go'! En stor og vidunderlig rødvin, der åbner sig i glasset og smager af alt muligt dejligt - mørke bær, blommer, chokolade, bløde tanniner ... Den må gerne gemmes endnu et par år."

Specifikationer:

Druesammensætning: 100% Nerello Mascalese (Massale-klon).

Lagring: 18 mdr. på barriques (50% nye), 6 mdr. på flaske.

Distrikt: Etna, Sicilien.

Alkohol: 15,5%.

Årlig produktion: ca. 3.600 flasker.

Om producenten:

Det sicilianske vinhus Tenuta di Aglaea ejes og drives af den unge danske ambitiøse wine maker Anne-Louise Mikkelsen, som gennem mere end 10 år har arbejdet inden for vinens verden, med ophold i både Frankrig og Italien. I Frankrig var hun med til at fremstille vin i Bourgogne, og Italien har hun været inde over projekter i Toscana, før kærligheden faldt på vinene fra Etna og vinhuset Tenuta di Aglaea.

Her har Anne-Louise fundet et helt og aldeles unikt terroir med en porøs, nærmest sort, jordbund bestående af størknet lava og aske, der er hærdet lag på lag gennem tiden. Markerne er beplantet med den lokale sort Nerello Mascalese, de fleste små Albarello-buske, en unik sort som er et levn fra før Phylloxera satte ind. Det er tale om yderst fertil jord, rig på næring og mineraler, og dermed også en jordbund der er ideel til fremstilling af virkelig spændende vin. Og flere af stokkene er op mod 100 år gamle.

Etna-appellationen er på mange måder anset som et af de mest interessante vindistrikter i Italien pt., og i mange gastronomiske kredse nyder den godt af en decideret "hip-faktor". Og det er der en helt naturlig forklaring på: Man finder ikke vine mange steder, der har så tydeligt et terroir-præg som vinene herfra, vine med et så særegent og distinkt udtryk.

Etna-vinene er meget karakteristiske, anderledes og identificérbare. De har et krystalklart udtryk, man kun forbinder med vinene fra området, og de er både elegante, nærmest burgundiske, de er mineralske, og så har de denne helt karakteristiske tørstoffornemmelse. I Nerello Mascalese-druen, som er hoveddruen, finder man en druetype som på mange måder giver sig til udtryk i en slags "Pinot Noir møder Nebbiolo"-stil. Her er elegance, fine detaljer, spændstighed og - i de større vine - tyngde.

Etna-vine er ikke alene unikke vine i en unik stil, de er også fremstillet under helt unikke vilkår. Det er udfordrende at dyrke vin på en aktiv vulkan, hvor det næste udbrud i princippet kan udslætte vinplanterne med aske eller brænde markerne af med flydende lava. Anne-Louise Mikkelsen fortæller, at det bestemt ikke er sjældent, at man får aske i håret under markarbejdet. Et tydeligt bevis på, hvor reel truslen i virkeligheden er, især for producenterne længst oppe af Etna, såsom Tenuta di Aglaea.

Navnet på vinhusets topvin til og med årgang 2011 var ”N*Anticchia”, som kommer af siciliansk dialekt, hvor betydningen er ”lille”. Navnet referer til størrelsen af Anne-Louises første vinmark, Passo Cannone (0,5 hektar), som blev købt i 2005. Fra og med årgang 2012 hedder topvinen "Annacare".

Udover denne fremstilles der de tre øvrige Nerello Mascalese-vine; "Aglaea", "Thalìa" og "Contrada Santo Spirito". Dertil kommer hvidvinen "Bianco Sicilia", ligeledes fremstillet på Etna.

Produktionen er naturlig og med den største respekt for miljøet. Der vil være opnået fuld økologisk certificering i 2020.

Den samlede produktion løber op i alt ca. 23.000 flasker årligt.